Två personer omkom i elolyckor 2017

Posted by Erik SM7DZV on 11 januari, 2018 in Nyheter |

— Av Erik SM7DZV —

Klicka för länk.

Elsäkerhetsverkets statistik för 2017 visar att två privatpersoner omkom i samband med elolyckor. En hemmagjord anordning för maskletning och klättring i kraftledningsstolpe var dödsorsakerna.

 

Reine Karlsson, Nybro, är en av Röda Korsets instruktörer i Kalmar län. Han ledde den förstahjälpenkurs som Ölands Radioamatörer genomförde i oktober, och där bland annat skador av elektricitet behandlades.

Olika sorts skador av låg och hög spänning
– Man skiljer på skador av lågspänning och högspänning, säger Reine. Gränsen är satt vid 1000 volt. Kommer man åt en lågspänningsledning med växelström så krampar musklerna och man fastnar. Den som upptäcker en skadad måste därför, först av allt, bryta strömmen innan räddningsinsatser kan påbörjas.

– Vid högspänningsskador blir det ett överslag, en ljusbåge, från ledningen till den skadade, säger Reine. Skadorna blir mycket allvarliga både ut- och invändigt. Kroppsvätskorna kommer i kokning, ungefär som mat som lagas i en mikrovågsugn.

 

Högspänning 400 kV, Storfinnforsen. Överslagsavstånd 1,7 meter.
FOTO © Erik SM7DZV

Överslagsavstånd för högspänning
En 400 kilovolts ledning ger överslag om någon kommer närmare än 1,70 meter, 50 kilovolt ger överslag på 70 centimeters avstånd och SJ:s kontaktledningar med 16 kilovolt ger överslag på 30 centimeters avstånd.

– Även lågspänning kan ge ljusbågar, till exempel vid kortslutning i elcentraler, säger Reine. Temperaturen kan gå upp till flera tusen grader. Vid de temperaturerna smälter kopparen och ger upphov till giftig gas som dessutom skadar andningsvägar och lungor..

EU-direktiv om arbete under spänning
Sedan några år finns det ett EU-direktiv som tillåter elektriker att arbeta under spänning. Reglerna är mycket strikta och omfattar körplan, vad som ska göras och vilken ordning, att den som utför arbetet har godkända skyddskläder innifrån och ut, samt att det finns en ytterligare person som övervakar att arbetet sker enligt den uppgjorda planen.

”Arbete under spänning finns inte på kartan”
-Att arbeta under spänning finns inte på kartan, säger en elektriker vi talat med. Det är fullkomligt uteslutet. Den gamla regeln om att jorda och kortsluta är ovillkorlig.

Elolyckor i hemmen drabbar ofta kvinnor
– I genomsnitt brukar det inträffa omkring 300 elskador varje år. Hälften av dessa drabbar yrkesfolk, den andra hälften sker i hemmen och drabbar främst kvinnor, säger Reine Karlsson. Orsaken till olyckorna i hemmen är trasiga sladdar på dammsugare, strykjärn och liknande apparater.

Dra inte ur stickproppen genom att rycka i sladden
I stället för att ta tag stickproppen och lossa den ur vägguttaget sliter många tag i sladden. Efter ett tag lossnar kabeln från stickproppen, än om sladden från början är fastgjuten. Rätt vad det är ligger kardelerna nakna och livsfarliga.

Etiketter: , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com