Snabb solvind stökar till jordens magnetfält

Posted by Erik SM7DZV on 14 januari, 2018 in Nyheter |
Uppdaterat 2018-01-15: Klicka på bilden för realtidslänk till magnetometern i Kiruna.

En mindre magnetstorm påverkar jorden idag ( 14 januari). Maximum hittills inträffade redan klockan 2 (omkring klockan 01 UTC) i morse.
ILLUSTRATION: Skärmklipp från Magnetometern i Kiruna.
Klicka på bilden för att få realtidsuppdatering.

— Av Erik SM7DZV —

Solar Terrestrial Data: Riktigt Usla kortvågskonditioner idag.

Med risk för att på nytt bli åthutad av någon riktig förståsigpåare publicerar redaktionen här en länk till Spaceweather.

Notisen handlar om en aktuell prognos om en mindre (G1) magnetstorm som påverkar jorden idag. Maximum hittills  har redan inträffat, klockan 2 (omkring klockan 01 UTC) i morse.

Jorden gick då in i en ström av snabbrörlig solvind. En G1-klassstorm är relativ liten och har begränsad inverkan på satelliter eller globala elnät.

Solen terrestrial data visar nu (0555 UTC) röda, det vill säga riktigt dåliga kortvågskonditioner på alla band. Den jordmagnetiska störningen har emellertid bedarrat. K-index var uppe på 6 i natt men har nu gått tillbaka till 5. Länk till Radio Communications Dash Board, NOAA.

Det är dock precis som med kartan och terrängen. Det handlar om att lita på terrängen. Att ögonblicksbilden visar rött innebär inte att kortvågen måste vara helt död. Man ska alltid lyssna ordentligt innan man ger upp.

 

Förra gången vi förmedlade samma sorts varning, veckan före jul, kom magnetstormen av sig. En person som uppenbarligen ansåg sig kunna allt skickade då i efterhand ett snorkigt och besserwissigt mejl till redaktionen och kritiserade publiceringen. Eftersom prognosens ursprung var NASA och SDO hänvisade vi personens klagomål dit.

Länk till Spaceweather.

Etiketter: , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com