Lars SM0OY ryter till:
Oskick att märkliga tekniska produkter
läggs på sändaramatörernas frekvenser

Posted by Erik SM7DZV on 17 januari, 2018 in Nyheter |
Uppdaterat 2018-01-25: Tillrättaläggande, se nedan.

Lars SM0OY.
Klicka på bilden för länk till artikel om fjärrströmbrytarsystemet som Lars kritiserar.

— Det är ett oskick att diverse märkliga tekniska lösningar placeras på sändareamatörernas frekvensband.  

— Om man lyssnar runt 433,90 MHz hör man ofta pip och chirp. Det kan vara villalarm, bilnycklar, styrningar av vitvaror etc. Om någon råka lägga ut en bärvåg på 433,90 kanske en bilägare inte får upp sin bildörr.

— Det har ju varit en hel del skriverier om vad som ibland kan hända på parkeringarna vid stormarknader. En handapparat under jackan och bilen går inte i lås.

 

Tyska damens kyrkbesök
— Vi har ju hört om den tyska damen som brukade parkera på ett litet torg i Köln. Varje dag öppnade och stängde hon sin bildörr med den trådlösa nyckeln. Men på söndagsmorgnarna, när hon skulle till kyrkan, då gick det inte, utan hon fick stoppa i nyckeln i låset. Hon undrade naturligtvis varför. Så småningom kom det fram, att vid samma torg bodde en sändareamatör, som varje söndagsmorgon sände en bulletin på ATV, dvs amatör-TV, på  c:a 434 MHz.

Amatörradions signaler går längre
— Räckvidden är så låg hävdar tillverkaren. Men våra amatörsignaler når betydligt längre. Vi blir inte så störda, men tillförlitligheten till de ovan nämnda produkterna blir sämre.

Kjell & Companis marknadsföring ytterst beklaglig
—  Att nu ett specialistföretag som Kjell & Co marknadsför utrustning som ligger på vårt amatörband utan att vara till för radioamatörtrafik är ytterst beklagligt. Det handlar om trovärdighet – igen.

73
Lars SM0OY


Tillrättaläggande:
Det finns ett undantag från amatörradio i frekvensbestämmelserna som anger att frekvensområdet 433,05 – 434,70 MHz får användas för diverse typer av sändare och ändamål, till exempel bilnycklar och liknande. Effekten får vara högst 15 mW. Det innebär att den typ av utrustning som nämns i artikeln inte är olaglig, vilket vi heller inte har hävdat.

Ett påpekande som idag kommit till redaktionen, att 70-centimetersbandet inte är exklusivt tilldelat amatörradio, är därför korrekt.

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com