FEMA genomför katastrofövningar på 5 MHz
tredje onsdagen varje månad under 2018

Posted by Erik SM7DZV on 22 januari, 2018 in Nyheter |

— Av Erik SM7DZV —

Via FRO Stockholm hämtar vi uppgiften att FEMA, The Federal Emergency Management Agency, kommer att genomföra samverkansövningar på 60 meter. Syftet är att öva nödtrafik i ett läge där normala telekommunikationer saknas, helt eller delvis.

Övningarna kommer att ske den tredje onsdagen i varje månad under 2018. Första övningen genomfördes den 17 januari. Fortsättning följer i februari.

Som Amatörradionyheterna framhållit ett stort antal gånger är 5-megahertzbandet mycket lämpligt på korta och medellånga avstånd. Räckvidden blir längre än på 80 metersbandet, utan nackdelen med 40-metersbandets skipzoner.

Öva nödtrafik för ett läge där normala telekommunikationer är utslagna.

Onsdag den 17 januari under tiden 1500 – 2100 UTC, samt var tredje onsdag varje månad under 2018, kommer The Federal Emergency Management Agency, FEMA, hålla en samverkans- och sambandsövning på de fem amerikanska 60-metersfrekvenserna. Det är deras region 10, som omfattar Alaska, Idaho, Oregon samt Washington, som håller övningen, och scenariot kommer att vara att öva nödtrafik i ett läge där normala telekommunikationer är mer eller mindre utslagna.

Deltagare kommer att vara federala, delstatliga, lokala myndigheter och olika ”Tribal Authorities”, samt dessutom radioamatörer som är anslutna till olika katastrofinstanser. 60 meter är ju ett band där amerikanska radioamatörer även ”normalt” kan ha samtrafik med icke-amatörstationer. De fem frekvenser man kommer att använda sig av, och som vi bör försöka hålla fria, är 5330,5 kHz; 5346,5 kHz; 5357,0 kHz; 5371,5 kHz och 5403,5 kHz och, för den som vill försöka lyssna, man använder USB.

Länk till FRO Stockholm

Etiketter: , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com