Nu är Håkan SM5AQD på väg över Sydatlanten
— mot Bouvetön och stora amatörradioäventyret

Posted by Erik SM7DZV on 23 januari, 2018 in Nyheter |

Uppdaterat 2018-01-23: Senaste nytt om 3Y0Z

— Av Erik SM7DZV —

Håkan SM5AQD. PÅ väg mot Bouvetön.
FOTO: Från DX-peditionens hemsida. Klicka på bilden för länk.

Hej Gubbs. Vi har nu tillryggalagt en sträcka på dessa breddgrader. WX har varit okay, går lite höga vågor, inga problem med sjögång.

Vi har passerat Falklands för någon dag sedan och bör vara ganska nära South Sandwich-öarna.

Den långväga hälsningen kommer från Håkan SM5AQD på väg med DX-peditionen till 3Y, Bouvetön i Sydatlanten, en nog så ogästvänlig plats, ungefär halvvägs mellan Sydafrika och Drottnings Mauds land på Antarktis.

Hälsningen har vidarebefordrats av Tore SM0DZB. Tore rapporterar:

— Håkan SM5AQD är med på en de största amatörradio äventyren – på väg till norskön Bovetöja. Jag fick QSO med dem igår fm på 20m. De kör med 100 watt och en vertikal på båten. De var då sydost om Falklandsöarna.De har många dar kvar innan de kan börja bygga antenner och sätta upp stationer. Sedan får vi hoppas att vi alla amatörer beter sig enligt god amatörsed på banden. De ska bli en utmaning att köra med dem!

73
de Tore SM0T

Följ båten
Klicka här
för en länk där du kan följa fartyget på väg ner mot Bouvetön.

 

Här är Håkans hälsning

Här är Håkans hälsning, en text helt fri från svenskt tangentbord och å, ä och ö. Vi är säkra på att den saken inte lär vålla läsarna några svårigheter:

 

Hej Gubbs, vi har nu tillryggalagt en straecka paa dessa breddgrader.
WX har varit okay, gaaer lite hoega vaagor, inga problem med sjoegaang.

Vi har passerat Falklands foer naagon dag sedan och boer vara ganska naera South Sandwich oearna.

16 000 liter flygbränsle
Vi har ytterligare naagra dagar innan framme till Bouvet. Har haft lite info ang vaara helikoptrar idag. Vi har 2 st Helis och ett antal piloter. Vi har 80st 200L fat med flygbraensle….saa maanga 200L paa hela baaten. Vi har diskuterat prioritering av materialet saa att vi foerst satter upp 7 st taelt foer att sedan gaa paa antennerna aa master. Enorm logistik, varje dag har vi moete runt 15.00.

Radiotrafik från båten
Vi har tvaa stationer som vi koer lite radio med, en vertkal antenn 40-10m samt en dipol. Vi har flyttat alla 12 slutstegen fraan ACOM, fraan kartonger till traelaador istaellet.

Fick den sista saknade resväskan också
Allt okay, fick min sista saknade resvaeska 30 min innan vi skulle upp paa baaten, men daa hade jag kopt ny utrusning redan, naturligtvis.

Naer vi aer aktiva paa 3Y..ge mig info ang propagation.. tror enligt prediction saa aer det mycket begraensade oeppningar men det aer inte alltid som dom staemmer. Vi goer allt foer att faa saa maanga No Europe i loggen.

73
/ Haakan -AQD

 

Länk:
Expeditionens hemsida på nätet.


 

FOTNOT:
Den gången 3Y3CC inte var Bouvetön
utan Dronning Mauds Land

När jag var ny som radioamatör lyckades jag en gång få kontakt med en norrrman som använde signalen 3Y3CC. Just nu sitter jag så till, jag har inte tillgång till QSL-et,  att jag inte kan  ange vare sig operatörens namn, datum eller frekvens. (Jag lovar återkomma om det.)

Jag trodde hela tiden att jag haft kontakt med Bouvetön. När QSL-et kom visade det sig att signalen användes av en norsk forskningsstation i Dronning Mauds Land på Antarktis. Det var inte så dumt det heller.

Jag vet fortfarande inte om QSL-et från Bouvetön också omfattar Dronning Mauds Land. Jag lär säkert få reda på det i sinom tid.

//Erik SM7DZV

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com