SWS: Liten varningflagg för lägre MUF

Posted by Erik SM7DZV on 23 januari, 2018 in Nyheter |
Uppdaterat 24 januari09.37 UTC:

Rymdvädret just nu – Lugnt som en filebunke

I går varnade bland andra australiska SWS för sänkt MUF idag och i morgon — och med det försämrade kortvågskonditioner.

Idag, med facit i hand, ser vi att situationen är i stort sett oförändrad. Jonosonden i Juliusruh rapporterar den kritiska frekvensen till cirka 4,6 MHz, bättre än igår. K-index är ett.

Utvecklingen från igår  visar det vi alltid vetat: Att sia är svårt — särskilt om framtiden. Prognoser är prognoser. Det är verkligheten som räknas.

Gör som vanligt. Lyssna ordentligt.  Öppningarna ligger kanske just om hörnet.

//Erik SM7DZV

 


Publicerat 23 januari:

Klicka på logon för länk.

Rymdväderprognos för 23 till 25 januari. Rapporten publicerad den 22 januari klockan 23.54 UTC.

I likhet med NOAA och andra rymdväderbyråer hissar australiska Space Weather Service, SWS,  en liten varningsflagga för sämre kortvågskommunikationer under den 23 – 25 januari. Det som väntas är att jorden kan komma att påverkas av solvind som kan resultera i försämrad MUF. Som vanligt i sådana sammanhang handlar det om att i så fall försöka använda sig av lägre frekvensband.

SWS rapporterar att solaktiviteten var mycket låg under de senaste 24 timmarna. Solfläcken 2696 (S11W71) producerade en B9.5-flare och med den ett massautkast, CME. Massautkastet riktades mot sydväst och förväntas inte påverka jorden i nämnvärd omfattning.

Solens vindhastighet förblir något förhöjd under påverkan av ett koronahål av negativ polaritet, som sträcker sig mellan 500 km/s och 580 km/s. Solvindshastigheten var omkring 520 km/s när SWS släppte sin rapport den 22 januari klockan 23.54 UTC.

Klicka på SWS logotype eller här för att läsa hela rapporten från SWS. Fler länkar finns under rymdväder i verktygslådan.

//Erik SM7DZV

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com