Kurs för radioamatörer nu igång på Öland
Två elever åker tvärs över hela södra Sverige

Posted by Erik SM7DZV on 27 januari, 2018 in Nyheter |
(2018-01-27). Uppdaterat 2018-01-27: Elevfoton.

Erfarne Conny SM7GMD är lärare och håller i kursen för blivande radioamatörer, som idag börjat i Färjestaden på Öland.
Bilden är från en radiodag i november, när Conny visade en hembyggd transceiver för 40 meter och magnetloop.
FOTO © Erik SM7DZV

Radiokursen i Färjestaden är igång med tio deltagare från Öland och fastlandet. På bilden läraren Conny Johansson, SM7GMD t.v. tillsammans med paret från Torup i Halland, Ulla och Thomas Andersson, som har har den längsta skolvägen av alla.
FOTO © Åke Johansson SM7NJD

– Av Åke SM7NJD –

– Detta är som ett eterns spinnfiske. Du kastar ut en krok, men du vet inte vem som nappar på den. Så beskrevs amatörradio en gång av Erik SM6DGR (S.K). Erik Bergsten var under många år redaktör för det populära TV-programmet Tekniskt Magasin.

Nu blir de fler radioamatörer. Kurser för blivande radioamatörer pågår just nu, eller börjar senare under våren, på många platser i landet. Ölands Radioamatörer, SK7RN, startar idag en kurs i Färjestaden med tio elever.

Kursen som Ölands Radioamatörer drar igång idag, med Conny SM7GMD som erfaren lärare har deltagare både från Öland och fastlandet. Fyra av deltagarna är kvinnor. Två av deltagarna åker tvärs över hela södra Sverige för att vara med: från Torup i Halland till Färjestaden på Öland.

 

”Många intresserade av radio”
— Det finns många som är intresserade av radio utan att vara radioamatörer. Men för att få använda en amatörradiostation måste man ha klarat ett godkänt tvådelat prov som handlar om radioteknik och bestämmelser. Man måste kunna hantera både själva radioutrustningen och använda den på ett sätt så att man inte stör annan radiotrafik. Det är några år sedan vi senast genomförde en kurs för nya radioamatörer, så det är hög tid nu, säger Erik SM7DZV, ordförande för Ölands Radios Radioamatörer.

Förbindelse från punkt till punkt — utan mellanhänder
— Amatörradio har en viktig funktion även i internetsamhället, framhåller Erik. Amatörradio handlar om radioförbindelser mellan två eller flera punkter. Det är dubbelriktad kommunikation, en station sänder och får därefter omedelbart svar från sin motstation. Vi har inga mellanhänder och behöver inte nätet för att få igenom våra meddelanden.

Tre repeatrar på Öland
Radioamatörerna på Öland har sedan en tid tre repeatrar, i Böda, Borgholm och Mörbylånga. Mellan Böda och Borgholm och mellan Borgholm och Mörbylånga finns länkförbindelser. Genom att öppna en av repeatrarna täcker medlemmarna hela ön. Ett samarbete mellan klubben och Ölandskommunerna har till syfte att hjälpa till vid eventuell tele- och elkraftsavbrott.

”Ställer upp när samhället kallar”
— Vi radioamatörer är alltid beredda att stötta samhället när det krisar. När internetkommunikation och mobiltelefoner inte fungerar efter stora strömavbrott eller naturkatastrofer, då brukar radioamatörer vara på plats och kunna gripa in och svara för samhällsviktig kommunikation medan återuppbyggnaden pågår, fortsätter Erik och avslutar:

— Vi är väldigt glada över att vi har tillräckligt många som är beredda att satsa tid och kraft på att lära sig det som behövs för att få sina amatörradiocertifikat.

På hemsidan www.sk7rn.se finns mer detaljer om radiokursen och om aktiviteter inom Ölands Radioamatörer.

Första klassfotot från amatörradiokursen i Färjestaden: Främre raden fr.v. Göran Lindqvist, Lindsdal, Anders Björnfot, Flerohopp, Örjan Tollbom SM7YTH, Nybro, samt läraren Conny Johansson, SM7GMD, Mönsterås. Bakre raden fr.v. Kristina Österberg, Löttorp, Ulla Andersson, Torup, Thomas Andersson, Torup, Lillemor Ahlström, Löttorp, Inge Petersson, Färjestaden, Mia Lindén, Föra och Mikael Engström, Färjestaden.
FOTO © Åke SM7NJD.

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com