KeychainQRP
— Världens minsta QRP amatörradiosändare

Posted by Erik SM7DZV on 2 februari, 2018 in Nyheter |

KeyChainQRP telegrafisändare, 160 mW.  Storlek 25 x 25 x 20 mm. Pris 325 kronor.

— Av Erik SM7DZV —

Igår kom ett lätt uppseendeväckande pressmeddelande från Jim KH2SR vid QuirkyQRP Ham Radios, Kalifornien, USA. Quirky kan här möjligen översättas med udda eller knepig, och inget talar emot att den telegrafisändare som Jim lanserar gör skäl för epitetet: 2,5 cm i fyrkant och knappt 2 cm tjock. inbyggd rak telegrafinyckel, 160 milliwatts uteffekt och formgiven för att kunna hänga i en nyckelring. Pris 325 svenska kronor.

Jim KH2SR lanserar det han menar är världens minsta telegrafisändare. Tills vi vet bättre accepterar vi det epitetet. Telegrafisändaren ryms i en liten kub med 2,5 cm sida, knappt 2 cm tjock och med vikten knappt 30 gram. Sändaren tillverkas för en fast frekvens på ett av sju valfria band: 10, 15, 17, 20, 40, 80 och 160 meter. De tillgängliga frekvenserna är 28.224 MHz, 21.10248 MHz, 18.080 MHz, 14.1120 MHz 14.1475 MHz, 14.31818 MHz, 7.200 MHz, 3.57954 MHz samt 1.8432 MHz.

Sändaren har inbyggd telegrafinyckel. Den kan matas med ström från ett 9 volts knappbatteri och har sma-anslutning för antennen. Som mest ger den en uteffekt på 160 milliwatt. Priset förefaller överkomligt: 325 kronor. Varje KeychainQRP-sändare är handgjord i USA.

Hur ordnar man en liten, effektiv och matchande antenn?
Den fråga som inställer sig, är hur man skulle  kunna åstadkomma en effektiv diminutiv antenn. Effektiv därför att 160 milliwatt knappast ger utrymme för missanpassning, liten till formatet eller utrymmet, eftersom sändaren på något sätt sätter storleksstandarden. Konstruktören Jim KH2SR föreslår att sändaren kan kombineras med en liten billig multiband kortvågsmottagare.

Inbyggd telegrafinyckel
Varje sändare har en inbyggd rak telegrafinyckel. Den senaste modellen har nu även en standard 3,5 mm jack för att tillåta användningen av en extern rak telegrafinyckel eller en elektronisk nyckel.

Kompakt nödsändare
Tillverkaren föreslår att sändaren kombineras med en liten kortvågsradio till en radiostation. Tillverkaren ser framför sig sändaren använd som hjälpmedel i samband med telegrafiträning. Ett mer näraliggande användningsområde skulle förmodligen vara att packa ned den som kompakt nödsändare på fjällvandring eller sjön, där mobiltelefonerna saknar täckning. Villkoret för det är att en likaledes lätt och kompakt antenn kan ordnas.

Länkar:
Tillverkarens information: Mer om KeychainQRP telegrafisändare  
QRZ: Jim KH2SR

 


FOTNOT:

Denna artikel är publicerad
utan att vi haft möjligheter att göra normal källkontroll

I takt med att fler och fler radioamatörer upptäckt vårt nyhetsmagasin får vi också in fler och nyhetsreleaser från företag i branschen. Teknikinnehållet i pressmeddelandena är ofta högt, språket är nästan uteslutande engelska. Etter värre blir det eftersom vi aldrig har tillgång till prylarna. Vi kan därför inte kontrollera hur alla utlovade fantastiska egenskaper fungerar i verkligheten. Försöker man ge sig in i ämnet genom att skriva om sakerna är det hur lätt som helst att snurra till det. Det är förklaringen till att vi trots tillgång på pressinformation ändå ligger lågt för det mesta.

KeychainQRP
Men ibland överväldigas vi av känslan att det kan vara godtagbart att, faktiskt, tumma på källkritiken. KeychainQRP är ett sådant tillfälle. För att vänner av journalistisk ordning ska veta vad det handlar om, måste vi därför, här och nu, deklarera att underlaget för denna artikel helt och hållet baseras på tillverkarens pressmeddelande.

Redaktionen kan därför inte på något sätt ta ansvar för hur den här beskrivna nyckelringssändaren fungerar i praktiken. Den kittlande osäkerheten förtar emellertid på inget sätt känslan av att det verkar handla om en riktigt bra nyhet.

Amatörradionyheterna tar gärna emot synpunkter och erfarenheter av radioamatörer som vågat satsa 325 kronor för att kasta sig ut i det okända.

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com