Kapstaden ny destination
i stället för Punta Arenas

Posted by Erik SM7DZV on 5 februari, 2018 in Nyheter |
Uppdaterat 2018-02-05

Klicka på bilden för nyhetsuppdateringar.

I förrgår avbröt kaptenen på fartyget med den tänkta DX-peditionen till Boutvetön försöken att gå iland på ön. Beslutet vilade på säkerhetsmässiga bedömningar. Nu har planerna ändrats ytterligare en gång. I stället för att gå tillbaka till Punta Arenas i sydligaste Chile väljer man nu att i stället mot Kapstaden. Även denna ändring motiveras av hänsyn till fartygets och passagerarnas säkerhet.

Fartygets befälhavare har nu kommit fram till att det säkraste är att gå direkt till Kapstaden i Sydafrika. Beslutet grundas på risken för isberg om fartyget skulle ha fortsatt söder om Sydamerika för att nå Punta Arenas.

Se fartygets position.

 


Publicerat 4 februari 2018:

Hårt väder och maskinproblem på fartyget
Expeditionen till Bouvetön avbröts i går kväll

3 februari 2018 klockan 20.00 UTC: Expeditionen avbryts.
Klicka på bilden för länk till Expeditionens nyhetsuppdatering.

Mycket hårt väder och maskinproblem för fartyget har tvingat DX-peditionen till Boutvetön att avbryta. Det gick inte att upprätta lägret på ön och påbörja radiotrafiken. Här är Håkans SM5AQD lakoniska mejl till Tore SM0DZB:

Hej Tore,
DXexpeditionen har avslutats utan aktivitet paa Bouvet.
Finns att laesa pa vaar hemsida. Vi kommer tillbaka vid senare tillfaelle.
Vi har en 15 dagars resa till Punta Arenas..sen hem
Vi hoers
/ Hakan

Hårt väder, grov sjö och maskinproblem
Bob K4UEE förklarade i går kväll beslutet att avbryta. Under de senaste 72 timmarna har det varit fortsatt mycket kraftiga vindar, låga moln, dimma och grov sjö som har hindrat användning av helikoptrarna. Ingen förbättring har  förutsetts i väderprognoserna för de närmaste fyra dygnen.

På kvällen den 2 februari uppstod ett problem i en av fartygets motorer. På morgonen den 3 februari förklarade fartygets kapten att det var alltför riskabelt att försöka fullfölja projektet varför han avbröt expeditionen.

Nu på väg tillbaka till Punta Arenas
— Vi är nu på vår långa resa tillbaka till Punta Arenas, skriver Bob K4UEE. Som du kan tänka dig är laget djupt besviket, men i säkerhet. Det talas redan om försöka genomföra DXpeditionen vid en senare och bättre tidpunkt.

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com