När Audun 3Y3CC inte sände från Bouvetön
utan från Dronning Mauds Land på Antarktis

Posted by Erik SM7DZV on 7 februari, 2018 in Nyheter |
Uppdaterat 2018-02-09: Foto på oldtimers från Oslo.

QSL från Drottning Mauds Land, Antarktis – inte från Bouvetön som jag först trodde.

— Av Erik SM7DZV —

Den nu avblåsta DX-peditionen 3Y0Z har under de senaste veckorna fokuserat stort intresse  bland radioamatörer på Bouvetön i Sydatlanten.

Den förste radioamatör som aktiverade Bouvetön för amatörradio var Audun Hjelle LA3CC tillsammans med ytterligare en, för mig okänd, radioamatör. Audun och hans arbetslag deltog vid det tillfället i en vetenskaplig expedition till ön. Det har inte varit möjligt att få fram uppgift om när denna händelse inträffade.

I januari 1971, jag hade då varit radioamatör i knappt fem år, fick jag kontakt med 3Y3CC Audun och trodde då självfallet att jag hade kört Bouvetön. När QSL-kortet kom visade det sig Auduns QTH i stället var en norsk forskningsstation på Dronning Mauds Land på Antarktis, 72 grader 15 sekunder S, 0 grader 10 minuter W.

Från Johan LA7FF har vi fått en efterlängtad bild på Audun LA3CC 3Y3CC. Johan skriver:
Bildet er tatt 1. juli 2010. Oldtimers fra Oslo, Asker, Bærum, Røyken og Hurum møtes på Holmen eldresenter hver torsdag formiddag. På bildet er alle merket med call og navn. Audun er nr 2 fra venstre. Audun var en trofast gjest og hadde sin faste plass ved bordet. LA3CC, -8YB, -3YA, -8CW, -8KJ og -4MJ, helt til høyre, er alle borte.
FOTO Johan Amundsen, LA7FF.
Klicka på bilden för att se den i större format.

 

Takk for hyggelig QSO
Vi körde telegrafi på 20 meter. Jag fick signalrapporten 559 och Audun tackar på QSL-kortet för hyggelig QSO”. Audun uppger på QSL-kortet att förbindelsen började klockan 18.05 GMT. Själv har jag i loggen angett starten till 18.12 och slutet till klockan 18.27. Audun fick signalrapporten 579 från mitt QTH på Granvägen i Nybro.

Swan 350C utan medhörning för telegrafi
Vad Audun hade för radiostation och antenner finns inga noteringar om vare sig på QSL-kortet eller i min logg. Själv körde jag en Swan 350C och matade ut 360 watt till en dipolantenn. Transceivern saknade medhörning på telegrafi, vilket gjorde att man var tvungen att lyssna på ljudet från telegrafinyckeln.

Aktiv på telegrafi
Audun var aktiv på CW, och var en regelbunden deltagare i Fylkestesten, ofta med QRP-station. Noteras kan att Audun också deltog i SOCWA-aktiviteterna under 2013 och 2014. Audun blev Silent Key den 3 oktober 2014.

Bouvetön del av Norska Antarktis
Bouvetön är 49 kvadratkilometer stor och obebodd. På ön finns en automatisk väderstation. Ön blev norsk besittning i december 1927. Bouvetön tillsammans med Peter I:s ö och Drottning Mauds Land går i norsk terminologi under benämningen Norska Antarktis. På Bouvetön har det funnits en 36 kvadratmeter stor byggnad, men den har jämnats med marken av ett jordskred för något mer än tio år sedan.

Källor:
Personalia om Audun LA3CC: QST LA vecka 41 2014
Wikipedia: Bouvetön

Etiketter: , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com