RCA R1 — En av världens första
serietillverkade radiomottagare

Posted by Erik SM7DZV on 12 februari, 2018 in Nyheter |

En bild på min RCA R1 – inte det senast inom radiotekniken, men en av de allra första serietillverkade mottagarna i världen. Bilden är lite oskarp. Kan inte hjälpas.
FOTO Jan SM6VTR.

— Text och bild: Jan SM6VTR —

Jan SM6VTR skickade ett mejl till redaktionen: ”Barnbarnet frågade vad det var jag sa på radio. Sedan kom nästa fråga: ”Radio vad är det?”

Här en bild på min RCA R1 en av de första serietillverkade radiomottagarna i världen. Det skulle inte förvåna mig om någon duktig tekniker skulle kunna få liv i den.
Radio Coporation of America, kallat RCA, blev senare en del av General Electric.

RCA startade 1919 som ett skivbolag tydligen på uppdrag av amerikanska staten.
1920 konstruerade RCA radiomottagen R1 eller Ri. Enligt obekräftade uppgifter var R1 den första serietillverkade rundradiomottagaren i världen. Den täckte våglängdsområdet 220-550 meter där alla rundradiosändare sände. Givetvis amplitudmodelerad mottagning.

 

Denna mottagare fick jag av dottern till en avliden gammal arbetskamrat som visste att jag hade ett radiointresse. Hur han kom i besittning av den vet jag ej. Jag såg på nätet att den har ett värde av cirka 500:-. Det finns det troligen tusentals i USA.

Det skulle inte förvåna mig om någon duktig tekniker skulle kunna få liv i den. Kablaget för matningar finns kvar och innanmätet ser helt ut.

Länk till Youtube om RCA R1  

En bild från Scheweningradio som matchar Jans mottagare R1.
FOTO från 1933.

Etiketter: , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com