Land i sikte – i eftermiddag – för Bouvetöfararna

Posted by Erik SM7DZV on 16 februari, 2018 in Nyheter |
Publicerat 2018-02-16 klockan 11.40.

Vi har tidigare inte kunna få andra bilder än de som funnits på expeditionens hemsida. Bilderna blir stora och mycket dyra att skicka via satellit. Här har vi fått vår första bild på Håkan SM5AQD ombord på fartyget.
När Håkans telefon fungerar igen hoppas vi kunna återkomma med fler bilder. Bilden från fartygets radioshack är från den 23 januari.
FOTO 3Y0Z.

— Av Erik SM7DZV —

Om sikten är god kommer man i eftermiddag att ha land i sikte från bryggan på Betanzos, fartyget som transporterar bouvetöexpeditionens medlemmar till Kapstaden. Nu på morgonen återstod cirka 108 sjömil till kaj. Hastigheten klockan 9 UTC hade sjunkit ytterligare, till cirka 3.7 knop.

Google Earth fredag förmiddag: 105 sjömil kvar. Klicka på bilden för större format.

Avståndet krymper men det skulle ändå innebära ytterligare ett drygt dygn, 27 timmar, innan man kan lägga till i Kapstaden. Fartyget ligger på 30 graders kurs, har svag medvind men möter en tämligen kraftig korsande ström vilket troligen förklarar hastighetsminskningen.

Bättre väder – amatörradio från fartyget
På hemvägen från Bouvetön har vädret blivit behagligare och gjort det möjligt för radioamatörerna ombord att ha radiokontakt med omvärlden. En av dem som haft återkommande kontakter med fartyget är Tore SM0DZB. Håkan SM5AQD kommenterar:

– När vi körde dig Tore i förrgår på 40m var det Bob som körde. Jag satt bakom honom, skriver Håkan.

Beräknas komma fram till Kapstaden under lördagen
– Vi beräknas komma i hamn under lördagen, på eftermiddagen. Vi får väl se också hur lång tid det tar hos immigrationsmyndigheten. Vi har någon expeditionsmedlem som ännu inte har visum till Sydafrika, det var ju inte planerat att vi skulle dit.

 

Bokat hemresa den 20 februari
– Jag har bokat hemresa den 20 februari med KLM via Amsterdam, skriver Håkan. Jag hoppas det funkar.

– Jag körde FT8 på 15 meter några timmar i går, skriver Håkan. Det blev några SM, OH, OZ samt hela världen. Om någon från Skandinavien ropade så svarade jag dessa i första hand.


FOTNOT
Är det klar sikt utanför Kapstaden, vilket inte kan avgöras här från Böda, bör man från bryggan kunna se Taffelberget på 75 distansminuters avstånd. Där borde man kunna vara omkring klockan 15 UTC idag. Avståndet för fri sikt beräknas som kvadratroten ur bryggans höjd plus kvadratroten ur terrängens höjd gånger 2,08. Här har vi antagit att bryggan är 12 meter över vattnet. Taffelberget är 1086 meter över havet.

Taffelberget, 1088 meter över havet, Kapstaden.
FOTO Wikipedia Commons: Julien Carnot.

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com