Rullatorn – ett svenskt underverk i vardagen

Posted by Erik SM7DZV on 22 februari, 2018 in Nyheter |
Uppdaterat 2018-02-22 klockan 13.40

Uppfinningar måste inte omvälva världen för att vara viktiga. De måste inte ens innehålla drösvis med elektronik och integrerade kretsar.

I gårdagens Östra Småland skriver Robert Björkenwall en högst läsvärd artikel om tillkomsten av rullatorn, en genial anordning som underlättar livet för oräkneliga personer med handikappande rörelsehinder.

Läsare som ännu inte blivit eller varit beroende av rullstol eller rullator kanske höjer ett förvånat ögonbryn över att Amatörradionyheterna länkar till en artikel om en apparat så totalt befriad från elektronik som rullatorn.

Alla andra vet vad det handlar om.

 

Uppfinnaren som inte sökte patent
Björkenwalls artikel handlar om kuratorn och uppfinnaren Aina Wifalk, som i slutet av 1970-talet, utifrån sitt eget handikapp fick idén att utforma rullatorn. Uppfinningen blev en världssuccé. Aina Wifalk själv avstod från att söka patent. Hon ville att uppfinningen skulle kunna tillverkas fritt för att så många som möjligt skulle kunna få hjälp.

Artikelförfattaren
Robert Björkenwall är frilansjournalist och utredare med erfarenhet från bl a riksdag och regeringskansli samt olika fackförbund.

//Erik SM7DZV

 


Fotnot:

Glömmer inte rullatorhistorikerna sparkstöttingen?

— Av Erik SM7DZV —

Wikipedia vet berätta att en föregångare till rullatorn importerades från England i början av 1970-talet. Där ifrågasätts även namnet rullator, som rekommenderas av Svenska Akademiens ordlista och dito ordbok. Wikipedia nämner ingenting om det historiska vintertransportmedlet sparken eller sparkstöttningen.

Detalj av Orsasparken.
FOTO Wikimedia Commons.

Sparkstöttingarnas Rolls Royce tillverkades i Orsa
Sparkstöttingarnas Rolls-Royce tillverkades i Orsa från 1909 till slutet av 1970-talet, när tillverkningen övertogs av Vansbro sparkfabrik.

Vansbro sparkfabrik tillverkar inte den patenterade Orsasparken med smidda medar.

Det finns ytterligare en svensk tillverkare av sparkstöttingar, i Ljusdal. Redaktionen känner inte till om det finns ännu fler.

 

Länkar Rullatorer och sparkstöttingar:
Wikipedia: Rullator
Svenska Akademiens ordböcker: Rullator
Wikipedia: Sparkstötting
Ny Teknik: Gamla kära sparken fortfarande svensk
Vansbro Sparkfabrik: Hemsida
Ljusdalssparken: Hemsida

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com