Inget Dominica för Ove SM7XBI/J79XBI i år
Drabbades av blödning i hjärnan före landningen

Posted by Erik SM7DZV on 3 mars, 2018 in Nyheter |

— Av Erik SM7DZV —

Ove SM7XBI Södra Slätafly, Småland.
Inget J79XBI Dominica, Karibien i år.
FOTO © Erik SM7DZV

Den 11 februari ligger passagerarplanet på finalen in mot landningsbanan på Martinique i Västindien. Då drabbas en av passagerarna, Ove Sjöström SM7XBI/J79XBI av hjärnblödning. Ambulans larmas från planet. Inom en timme efter insjuknandet opereras Ove av tre hjärnkirurger på öns sjukhus.

Operationen lyckades. Idag, tre veckor senare, är Ove tillbaka i Södra Slätafly på gränsen mellan Småland och Blekinge. Han är tröttare än innan och lider av huvudvärk en timme om dagen.

Med tanke på vad som hände är det lätt att inse att Ove hade extrem tur. Han blev sjuk på rätt tid och plats och fick behandling av specialister som inte bara räddade hans liv utan också behandlade honom så att han slapp allvarliga sviter av händelsen.

Bättre och bättre men avstår Eskilstuna
– Jag har blivit bättre och bättre. Men jag har bestämt mig för att avstå från radiomässan i Eskilstuna. Den orkar jag inte med i år, konstaterar Ove.

 

Vårt nyhetsmagasin har tidigare rapporterat om Ove SM7XBI från södra Småland som under senare år övervintrat på Dominica. Det var meningen att det skulle bli likadant i år också, även om han av hälsoskäl tvingades senarelägga avfärden några veckor. Han hade rustat sig och samlat ihop radioutrustning, som han  skulle lämna på ön.

Stroke ombord på flygplanet
Den 11 februari, när flygplanet som Ove färdades med låg på finalen in mot flygplatsen på Martinique, drabbades Ove av stroke, en blödning i hjärnan. Ambulans larmades och inom en timme opererades Ove på öns sjukhus. Läkarna lyckades avlägsna blod från det skadade området och reparera det trasiga blodkärlet. Det upptäckte också att Ove för ett par år sedan haft en stroke på samma ställe och kunde åtgärda även denna skada.

”Otrolig tur”
– Jag hade otrolig tur, som kom under vård så snabbt, berättar Ove. De tre läkarna gjorde ett fantastiskt jobb. Men att fortsätta till Dominica och hjälpa till med återuppbyggnaden efter orkanen Maria var inte att tänka på.

Läkarna på Martinique skickade omgående Ove tillbaka till Sverige. Det har nu gått tre veckor sedan Ove blev sjuk på flygplanet. Det är läkarna på strokenheten på länssjukhuset i Kalmar som bestämmer hur det ska vara, och Ove har fått reseförbud fram till november.

Kör bil bara korta sträckor. Tar bussen
– Med tanke på vad jag gick igenom mår jag bra, säger Ove, men jag har huvudvärk en timme varje dag. Det har blivit bättre, från början hade jag värk två timmar om dan. Jag är också tröttare än tidigare och jag kör inte bil några längre sträckor. Jag tar bilen in till Torsås, men därifrån får det bli buss om jag ska längre.

Avstår från Eskilstuna
– Jag kommer inte till radioklubbens årsmöte nästa lördag, och jag kommer inte att åka till mässan i Eskilstuna. Det måste jag tyvärr avstå från.

Amatörradion höll kommunikationen igång efter orkanen
– På Dominica är man införstådda med att det var amatörradion som höll deras kommunikation igång under tiden närmast efter orkanen, säger Ove. Men det verkar nu som att man i framtiden kommer att satsa på satellitkommunikation, som fungerar mycket bra.

Kustradion förfaller
-Deras gamla kustradiosystem kommer att förfalla, tror Ove. Det var de radiostationerna jag skulle ha reparerat och fått igång igen nu under våren. Stationerna är sedan 1960-talet. Idag finns det ju inga unga som vet hur de systemen är uppbyggda och fungerar.

Planerar för framtiden
Tillbaka på hemmaplan, med läkarnas reseförbud och familjens förmaningar ringande i öronen planerar Ove för framtiden. Ove fyller 80 år till sommaren.

”Måste se till att ha roligt de sista åren”
– Man måste ju se till att ha lite roligt de sista åren, säger han. Jag kommer att bygga upp min tre elementsantenn för 80 meter. Jag har beställt nya motorer till min StepIR, och jag kommer att sätta upp en foursquare för 40 meter på kullen bakom huset.

– Men jag tvivlar på att jag kommer att kunna åka tillbaka till Dominica fler gånger.

Etiketter: , , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com