Skyddsskon som sänder nödanrop på telegrafi

Posted by Erik SM7DZV on 5 mars, 2018 in Nyheter |

Skyddsskon som larmar om olycka på telegrafi.
Illustration: Skärmklipp från BBC.

— Av Erik SM7DZV —

Under den nyligen avslutade mobilmässan i Barcelona visade företaget Intellinium skyddsskor med nödradiosändare, som gör det möjligt för bäraren att larma omgivningen om en olycka skulle inträffa. Skorna har ett inbyggt mikrochip med radiosändare och kommunicerar med omgivningen med hjälp av några enkla telegrafitecken. Sändaren aktiveras bland annat genom att en skadad person pressar sina tår mot sensorer inne i någon av skornas tåhättor. Ett långt tryck ger en lång signal som systemet översätter till stort larm.

Personer i samma arbetslag kan också kommunicera med varann, så att arbetskamrater uppmärksammas om en person drabbats av en olyckshändelse. Systemet har dubbelriktad kommunikation. Personer kan också larmas om att de måste utrymma en arbetsplats eller ett område för att inte drabbas av ett inträffat arbetsmiljöhot.

 

Larmet kan utlösas med tårna
I motsats till andra typer av trygghetslarm behöver händerna inte användas för att utlösa larmet. Sensorer inuti skon, under tåhättan, gör att larmet kan utlösas och manövreras manövreras med tårna. Det finns också sensorer på insidan av skoskaftet.

Några enkla telegrafitecken
Med hjälp av några enkla telegrafitecken kan omgivningens uppmärksamhet påkallas: En lång signal innebär stort larm, allvarlig olycka, två korta signaler innebär mindre allvarligt larm. Två långa teckendelar betyder att larm återkallas. Tre korta teckendelar ska uttydas att personen är utom fara.

Länkar:
BBC-nyhetsinslag om Intelliniums skydsskor

Intelliniums egen information: Hur det fungerar             Företagets Nyhetslänkar

Videoklipp på Youtube


FOTNOT:
.io

.io – Brittiska territoriet i Indiska oceanen är en del av den brittiska kolonin Seychellerna.

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com