Kvinnokraft till tusen — Göteborgs universitet
ger idag, 8/3, ut Kvinnobiografiskt lexikon
—Läs om Sveriges första kvinnliga telegrafist

Posted by Erik SM7DZV on 8 mars, 2018 in Nyheter |

Elfrida Andrée 
— Sveriges första kvinnliga telegrafist.

Porträtt av Gunnar Forssell, Idun 1891
Källa: Svenskt kvinnobiografiskt lexikon
Klicka på bilden för länk.

— Av Erik SM7DZV —

Elfrida Andrée ändrade på svensk lagstiftning för att kunna bli domkyrkoorganist. Senare gjorde hon samma sak för att kunna bli telegrafist. Nu publicerar en forskargrupp från Göteborgs universitet hennes och tusentalet andra kvinnors bortglömda historier.

Under 1860-talet hade Elfrida Andrée som första kvinna i Sverige utbildat sig till telegrafist och 1865 genomfördes en lagändring som gav kvinnor rätt att söka tjänster och vara verksamma som telegrafister, vilket senare blev ett mycket populärt kvinnoyrke.

Databasen öppnades idag, på Internationella kvinnodagen
Idag, på Internationella kvinnodagen, publicerar Göteborgs universitet ett kvinnobiografiskt lexikon. Lexikonets databas förvaltas av SWE-CLARIN och lanserades klockan 15.00 på www.skbl.se.

 

Lexikonet tillgängligt för alla
Lisbeth Larsson, professor på Göteborgs universitet, är en av upphovspersonerna till webblexikonet som är tillgängligt för alla.

”Både män och kvinnor bygger samhället”
– Vi hoppas att lexikonet gör det tydligt att det är både män och kvinnor som bygger samhället, säger Lisbeth Larsson till SVT Väst.

Historieskrivningen har missgynnat kvinnor
I samma nyhetsartikel framhåller Lisbeth Larsson att hon hoppas att lexikonet ska användas av allt från lärare och elever till jurister och journalister. Hon menar att historieskrivningen alltför länge missgynnat kvinnor.

Läs om 1 000 svenska kvinnor från medeltid till nutid
Genom olika sökningar kan du se vad de arbetade med, vilken utbildning de fick, vilka organisationer de var med i, hur de rörde sig i världen, vad de åstadkom och mycket mera. Alla har de bidragit till samhällets utveckling.

 

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com