Stort intresse för telegrafiutbildning
25 kursdeltagare i Stockholmsområdet

Posted by Erik SM7DZV on 11 mars, 2018 in Nyheter |

Telegrafiläraren Tore SM0DZB omgiven av några av deltagarna i Norra Stockholmsgruppen. Fr.v. SA0BYP Palle, SA0WIK Kristian, SM0YHN Thorbjörn, SA0LAT Thorbjön, SA0IPA Patrik, SM0OTX Gunnar, SM0KDG Dag och SA0AZT Mattias.

FOTO © Robert SM0TAE.

— Av Erik SM7DZV —

I Stockholmsområdet pågår denna vinter telegrafiutbildning för radioamatörer. Fram tills nu har man genomfört 18 lektioner, en per vecka. Deltagarna finns i två grupper, en i norr och en i söder.

Sammanlagt är det i dag 25 deltagare, tio i söder och 15 norr. Intresset att lära sig telegrafi är stort. Deltagarnas ålder är mellan 18 och styvt 70 år. Den norra gruppen leds av Tore SM0DZB och Lars SM0OY och lånar lokaler av SK0MT i Täby. Den södra leds av Robban SM0TAE och Lasse SM0FDO och håller till hos ABF i Jordbro.

Många radioamatörer intresserade av att lära sig telegrafi
– Helt klart är att det finns CW-intresse även bland unga radioamatörer. De inser snabbt att de får tillgång till mycket mer frekvensutrymme och att de kan delta fullt ut i mixade radiotävlingar, skriver Tore SM0DZB. Dessutom öppnar sig en ny värld i etern.

Läs om hur man gör i Stockholm
Läs här om satsningen på telegrafiutbildning i Stockholmsområdet. Texten har skrivits av Robert SM0TAE, Lasse SM0FDO och Tore SM0DZB:

Telegrafikurs i distrikt-0

— Text: Robert SM0TAE, Lasse SM0FDO, och Tore SM0DZB —

Frågan om telegrafikurs kom upp i samband med en klubbledarträff i regi av distriktsledare Ann Lundell SM0ZEU i november 2016. Initiativet kom från Robban SM0TAE som blev sammankallande av en grupp bestående av Lasse SM0FDO, Tore SM0DZB och Lars SM0OY.

Vi gick ut med en förfrågan till klubbarna och bad de som var intresserade att anmäla sig. Responsen blev stor och ett 40-tal visade intresse.

Bild från telegrafiutbildning i Norrgruppen. I förgrunden läraren Tore SM0DZB.
Klicka på bilden för större format.
Foto © Robert SM0TAE

Nord och Syd
För att klara av det hela lokalmässigt och för att förkorta resorna kring Stockholm, beslöt vi att dela upp intresse-anmälningarna i två geografiska grupper. En ”syd-grupp” och en ”nord-grupp”. Nord-gruppen kom att ledas av Tore/SM0DZB och Lars/SM0OY och syd-gruppen av Robban/SM0TAE och Lasse/SM0FDO och som också blev lärare i respektive grupp.

Nord-gruppen fick låna lokaler av SK0MT i Täby. Syd-gruppen fick låna lokaler av ABF i Jordbo kultur- och föreningshus tack vare långt samarbete tillsammans med SK0QO, Södertörns Radioamatörer och som både Robban/SM0TAE och Lasse/SM0FDO är engagerade i.

Dalakanalens utbildningsmateriel
Rent praktiskt använder vi en kurs som finns hos SK4SQ/Dalakanalen. Där finns den upplagd som MP3-filer lätt åtkomligt för alla via nätet (sk4sq.net). Stort TACK till Stefan/SM4OTI och övriga på SK4SQ för ett bra jobb!

Övrigt om tekniska lösningar
För att göra det enkelt använder vi under kurskvällarna en dator kopplad till en FM-sändare för rundradiobandet av den typen som man kan ha till bilradion. Det går då bra att använda en vanlig liten FM-radio med hörlurar för att lyssna i lokalen.

Farnsworth-metoden
Tecknen körs i ca 80-takt men med förlängda teckenmellanrum. Det kallas Farnsworth-metoden och många tidigare CW-lärare förespråkar den här metoden. Det gäller att snabbt komma från tänket i ”långa och korta” och ”trycka ner” ljud-bilden i ryggraden och skriva ner det reflexmässigt genom så kallad nervbaning.

Tongeneratorer i byggsats
För att lära ut sändning, köpte vi in en enkla tongeneratorer i byggsats som varje elev själv löder ihop. Utöver användande som vanlig summer är de även kopplade så att man kan köra så kallad ”styrd sändning”. Genom hörtelefonerna hör man då den egna sändningen i ena örat och kursens sändningstecken i det andra. Med en utskrift av texten framför sig ska man då ”härma” den utsända texten. En avvikelse hör man direkt. Vi vet att om man kör med handpump och styrd sändning så underlättar även det för att uppfatta tecknen som en rytmisk ljudbild.

Vi som är utbildare kan också enkelt koppla in den egna hörtelefonen i ett extra jack för att lyssna på varje enskild elev.

25 deltagare kvar av det 40 som först anmälde intresse
Deltagarna tar med egna nycklar eller får låna. Vi kör med traditionell handpump tills eleven klarar 40-takt. Sedan kan de välja om de vill testa elbugg.
I skrivande stund och efter att 18 lektioner är avverkade så går det 15 deltagare i den norra gruppen och 10 i den södra. Det är stor åldersskillnad mellan deltagarna, allt från 18-årsålder till 70-åringar.

En träff per vecka plus hemläxa
Vi kör kursen en gång per vecka, men med ”hemläxa”. På så sätt kan vi komma fram lite snabbare. En gång per vecka är som alla vet för lite. Därför hänger det på deltagarna att göra hemläxan. Vi följer upp varje deltagare med delprov. Då vet var och en vad de bör träna på lite extra till nästa gång.

Kul att vi kom igång
Vi tycker det är kul att vi kom igång, och att deltagarna kommer och vill fullfölja CW-kursen. Fördelen med att träna i grupp är bland annat att det ger eleven en stimulans när man träffar andra och ser hur de gör framsteg och att de andra också har det tufft ibland. Sitter man enbart hemma så är det lätt att falla för motgångar och ge upp. Dessutom ger vi extra stöd till varje elev som behöver.

Intresse bland unga radioamatörer
Helt klart är att det finns CW-intresse även bland unga radioamatörer. De inser snabbt att de får tillgång till mycket mer frekvensutrymme och att de kan delta fullt ut i mixade radiotävlingar. Dessutom öppnar sig en ny värld i etern.

Fantasi och god vilja
Utifrån vår erfarenhet, så här långt, kan vi rekommendera flera att dra i gång CW- kurser. Det krävs inga omfattande tekniksalar. Med lite fantasi och god vilja, så löses det mesta. Kör igång!

73 de
Robert SM0TAE, Lasse SM0FDO, och Tore SM0DZB

Referens:
Dalakanalen. Streama lektionerna eller ladda ner MP3-filer. Mycket bra handledning genom tal. Klicka för Länk


 

Exempel på övningsoscillator för telegrafi

Övningsocillator Elektrokit.
Klicka på bilden för länk.

Etiketter: , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com