Superliten telegrafisändare
Drivs med 9 volts batteri och ger 160 mW

Posted by Erik SM7DZV on 20 mars, 2018 in Nyheter |
Uppdaterat 2018-03-21,
Uppdaterat 2018-03-24, Fotnot.

Telegrafisändare 25 gånger 25 mm, 19 mm tjock.
Drivs med  det 9 volts batteri som syns på bilden och ger 160 mW.
Frekvens på 80 meter: 3579.54 kHz. Antennutgång BNC. Fungerar fint.

— Av Erik SM7DZV —

En enbands kristallstyrd kortvågssändare i nyckelknippan med uteffekt på 160 milliwatt. Sändaren beskrevs av tillverkaren som ”världens minsta kortvågssändare”. Hur det är med just den saken överlåter vi åt andra att utröna.

Men frågan, om den här lilla sändaren, som ger mindre än en sjättedels watt till antennen, verkligen kan vara något som fungerar, den kan vi svara på här och nu: — Ja, absolut!

Stationen drivs med ström från ett 9 volts batteri. Kan man knåpa ihop en bra lättviktsantenn till den har man en bra nödsändare för vandringar i fjäll och andra obygder. Nog är den värd 325 kronor. Den vita knappen fungerar som telegrafinyckel, men det är inte att rekommendera. Anslut i stället en riktig nyckel med 3,5 millimeters plugg till jacket på samma sida som knappen.

 

Första dagarnas logg: QRG 3579.54

 

Länk:
Nedan: Klicka på länken för att läsa artikeln vi publicerade den 2 februari. Här finns tekniska specifikationer och annan information.

KeychainQRP — Världens minsta QRP amatörradiosändare


Fotnot 2018-03-24

Vän av ordning har hört av sig till redaktionen  och med länkar till Wikipedia och versaler i sitt påpekande förklarat att ett niovoltsbatteri inte är ett knappbatteri.

Den använda typen av niovoltsbatteriet ansluts med tryckknappar, och det hade alla våra läsare med ett undantag förstått.  Om inte annat så borde bilden ha förklarat varifrån sändaren fick sin ström. Förleden ”knapp” till batteriet är nu borttagen. Redaktionen hoppas därmed att inte en enda av våra läsare ska ha svårigheter att hänga med i de tekniska utsvävningarna.

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com