”50 miljoner facebookidentiteter kapades
— Matades med påhittad information”

Posted by Erik SM7DZV on 21 mars, 2018 in Nyheter |
Uppdaterat 2018-03-22
Uppdaterat 2018-03-23: Amerikansk kommentar.

— Av Erik SM7DZV —

Uppgiften att 50 miljoner amerikanska Facebookanvändares identiteter kapats av företaget Cambridge Analytica har dragit till sig stor uppmärksamhet under de gångna dagarna.

Informationen om de enskilda användarna systematiserades och sammanfördes till grupper med likartade åsikter och intressen. Individerna i de olika grupperna matades därefter med påhittad information för att de skulle börja tycka annorlunda.

Cambridge Analytica spelade en avgörande roll för Donald Trumps seger i det amerikanska valet. Det säger högt uppsatta chefer på analysföretaget i en ny smygfilmad video från brittiska Channel 4. Cambridge Analyticas vd Alexander Nix stängs nu av, skriver SVT Nyheter på nätet.

Uppdatering 2018-03-22:
Nyhetsmedier rapporterar nu på morgonen att Donald Trump har sagt att han inte tänker anlita Cambridge Analytica fler gånger.

Det som inträffat är inte ointressant ur datasäkerhets- och integritetsperspektiv. Det finns all anledning att sätta sig in hanteringen. Det är lätt att förstå människor som nu släcker sina Facebook-konton. Men lagt kort ligger. Allt de skrivit och alla bilder användare lagt ut tillhör Facebook, för alla framtid. Delat är delat och kan aldrig återkallas.

 

Länkar, samtliga till SVT Nyheter på nätet:

Skröt om att ha hjälpt Trump vinna valet. 
Så enkelt ”kapas” du.
Detta har hänt: Facebook och Cambridge Analytica


2018-03-23

Kommentar till Facebookskandalen
från en av våra amerikanska läsare

Från en av våra amerikanska läsare har redaktionen nåtts av en kommentar till den pågående uppståndelsen kring Facebook, där Ryssland beskylls för att att ha påverkat det amerikanska presidentvalet till Trumps fördel.

”I den handfull av nyckelstater, där Trump vann elektorsrösterna med minsta möjliga marginal var det knappast ryssar utan amerikanska medborgare som på plats manipulerade Facebook till Trumps fördel”, skriver kommentatorn.

I det senaste amerikanska presidentvalet fick Hillary Clinton fick 2,86 miljoner fler röster Donald Trump. I tre stater – Pennsylvania, Michigan och Wisconsin – vann Trump 46 elektorsröster genom en röstövervikt på 76 641 godkända röster.

Mindre än 100 000 röster avgjorde amerikanska presidentvalet
Donald Trump vann elektorer i en handfull nyckelstater med sammanlagt mindre än 100 tusen röster. Det har talats om en Facebookkampanj till Trumps fördel som skulle ha berört 50 miljoner amerikaner.

”Det var inte ryssar utan aktörer på plats som manipulerade”
I de stater där Trump vann sina avgörande elektorsröster vad det sannolikt inte effekten av 50 miljoner hackade Facebookidentiteter. Det mest troliga är att det var ett betydligt färre antal aktörer, heter det i kommentaren. Dessa aktörer fanns på plats och verkade lokalt i och från de aktuella nyckelstaterna. Det var knappast någon rysk inblandning som avgjorde det amerikanska presidentvalet i de aktuella nyckelstaterna. Mer troligt är att det var amerikanska medborgare, skriver kommentatorn.

Här är den amerikanska kommentaren:

Clinton got nearly 3 million more votes than did Trump in the last election, but she lost because of the electoral college vote in 4 or 5 states. It is estimated that the margin was attributable to less than 100,000 votes in those 4 states.

The Facebook/Cambridge Analytica issue seems to be about discord spread to voters through the Facebook medium. There is no doubt that internet messages sent among and between the voters in those states can be recaptured by the government. Given their powerful computers, they (the government) can reconstruct exactly how those message played out.

There is talk of certain individuals in those states who were perhaps involved with the messages sent through Facebook. While the media says 50 million Facebook customers had their messages disclosed, there are far fewer in those individual states where Clinton lost the electoral votes.

There is informed speculation that there were persons in the United States, (especially in those states where Trump received the most votes) who ”targeted” placement of phony Facebook messages.

Facebook will never be the same.

LÄNKAR
The Washington Post
The Intercept om FTC Federal Trade Commission


FOTNOT:
Trump vann presidentvalet med 46,1 procent av rösterna
över Clintons 48,2 procent

With the presidential election results now certified in all 50 states and Washington, D.C., Hillary Clinton won a total of 65,844,610 votes ― 48.2 percent ― compared with Trump’s 62,979,636 votes ― 46.1 percent ― according to David Wasserman of the nonpartisan Cook Political Report.

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com