Spionen som kom ut från kylan
eller
Hur jag bytte anropssignal från SP5RX till 4S7MX

Posted by Erik SM7DZV on 23 mars, 2018 in Nyheter |
Uppdaterat 2018-03-26: Länk: Massutvisning av ryska diplomater.

 

— Av Rolf T Salme, SM5MX —

Rolf Salme, SM5MX.
Bytte anropssignal från SP5RX till 4S7MX.
FOTO Erik SM7DZV

Så här i utvisningstider drar jag mig till minnes detaljerna runt min egen utvisning från Polen en gång.

Sverige hade upptäckt tre polska diplomater i ett skyddsområde på Västkusten. Ett sånt där område, ni vet, där det vid infarten finns en jättelik, gul tavla, 3-4 m hög, med tydlig text på något 10-tal språk, som säger saker som RESTRICTED AREA – DO NOT ENTER, SPERRGEBIET o a tänkvärt.

Den varningen sade sig polackerna inte ha sett, varpå Sverige utvisade två av de tre. De fick en månad på sig att lämna Sverige.

Fick två veckor på sig för att lämna landet
Någon vecka senare kallades vår ambassadör Carl-Johan Rappe upp till polska UD för att informeras om att två diplomater vid vår ambassad inte längre var önskvärda i landet ”p g a verksamhet som inte är förenlig med deras diplomatiska status”, en klassisk formulering.  Min närmaste överordnade Börje R och jag pekades ut. Vi skulle få två veckor på oss.

”Inget samband mellan händelserna”
Ambassadör Rappe påpekade då, att de polska diplomaterna i Stockholm faktiskt hade fått en hel månad på sig. Då utbrast den polske protokollchefen mycket förnärmat att ”det finns naturligtvis inget som helst samband mellan de här händelserna!”.

Retalieringsindustrins reptilhjärnor mjuknar
Det går tydligen framåt t o m i den postkommunistiska retalieringsindustrin; reptilhjärnorna mjuknar. För såvitt jag förstått, förklarade Moskva häromdagen klart och tydligt varför man nu skickar iväg 23 brittiska diplomater.

 

Till Sri Lanka – mat och mer spännande prefix
När vår ambassadör kom tillbaka från polska UD och meddelade den väntande personalen vilka som skulle utvisas, blev det någon sekunds tystnad. Sedan sade en kollega högt ”Nu har chokladhjulet stannat!”. Och själv var jag ganska nöjd, eftersom UD erbjöd mig att flytta till u-landet Sri Lanka. Där fanns det ju t ex mat i alla livsmedelsbutiker (och ett mer spännande prefix).

Utvisade kollegan ansvarig för handel med Polen…
Min utvisade kollega Börje R och jag utgjorde ambassadens handelsavdelning. Börje var utlånad från det f d Grossistförbundet, där han bland annat varit ansvarig för handeln med Polen i åtskilliga år. Utvisningsbeslutet kom därför som något av en chock för honom.

…  fick senare polsk medalj för att ha främjat handeln…
Men ibland kan man ha Ödet på sin sida. För det kommunistiska Östeuropa föll ju så småningom samman, och kanske ångrade Polen rentav ett och annat. För Börje fick sedermera en polsk medalj ”för att ha främjat de polsk-svenska handelsförbindelserna”.

Kom till ett land med både frukt och grönsaker
Själv väntar jag fortfarande på min, men gladde mig ändå åt att jag fick resa till ett land med både frukt och grönsaker. Samt fisk, som det då rådande systemet alltså inte klarade av att transportera de 30 milen från Östersjön till Warszawa.

Affärsmannens omdöme ”de är ena jävlar på att gräva
Men man var säkert bra på åtskilligt annat. En svensk affärsman i Warszawa kom en gång till mig på kontoret och förklarade att han fått nog av Polen och nu skulle resa hem. Efter en längre litania tänkte han en stund och sammanfattade sin fem år långa kamp med polacker i följande, som jag tror, mycket vänligt menade uttalande, ”säga vad man vill, men de är ena jävlar på att gräva!”.

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com