Nödradiosändaren SRC-5788 BC-778 ”Gibson Girl”

Posted by Erik SM7DZV on 26 mars, 2018 in Nyheter |

Uppdaterat 2018-04-04:
Redaktionen tackar den läsare som försåg oss med
Länk till text och kopplingsschema för Gibson Girl.

”Gibson Girl” – en amerikansktillverkad nödradiosändare som fanns med ombord på Kontikiflotten under seglatsen 1947 från Sydamerika till Polynesien.
FOTO: Credit Kontikimuseet i Oslo och Jan Höst SM6VTR.

— Av Erik SM7DZV —

Under andra världskriget utvecklade Tyskland en 500 kHz nödsändare NS2. Den använde två vakuumrör och var kristallstyrd. Sidorna på apparaten var böjda inåt, med en ”midja” på mitten, för att en användare som sitter i en uppblåsbar livbåt skulle kunde hålla fast station mellan sina ben, medan generatorn vevades. Den utvändiga formen var rundad för att vassa hörn den inte skulle kunna skada gummibåten.  Nödsignalen, som sändes på telegrafi, sändes automatiskt när veven drogs runt.

Britterna kom över en NS2-radio 1941 och gjorde en kopia, Dinghy Transmitter T-1333. Storbritannien överlät en upphittad NS2-radio till Förenta staterna, som producerade sin egen kopia, SCR-578. Förenta Staternas Flygvapen transporterade SCR-578 i sina flygmaskiner under uppdrag över hav.

 

Riktig Gibson Girl.
Klicka på bilden för länk till hemsida.


”Gibson Girl”
—  BC-778, QRG 500 Kc
USA gav radiostationen namnet ”Gibson Girl” på grund av dess timglasform, dess midja. Till radion hörde en uppfällbar låddrake, byggd på en metallram samt en ballong där draklinan fungerade som antenn. Strömförsörjningen skedde med hjälp av en handvevad generator. Sändaren benämndes BC-778. Frekvensen var 500 kHz. Med effekten 4,8 watt, täckte man rent teoretiskt ett område med radion 300 kilometer eller 200 sjömil. Stationen kunde antingen användas för att sända ett automatiskt nödanrop eller nycklas manuellt. Kristaller var bristvara i USA under kriget. SCR-578 var därför inte kristallstyrd.

På en efterkrigsversion, AN/CRT-3, hade frekvensen lagts inom 8 MHz-bandet. Den versionen användes av fartyg och civila flygplan fram till mitten av 1970-talet.

Länk till källor
Wikipedia Survival radio

Data om Gibson Girl Radio

Länk:
Den riktiga Gibson Girl


 

FOTNOT:

Livbåtsradion ”Gibson Girl”
inte ”släkt” med Gibson gitarrer

Mest känt bland allmänheten torde namnet Gibson när det förknippas med Gibson Brands Inc. med tillverkning av gitarrer och många andra former av instrument och musikutrustning över stora delar av USA.

Gibson Inc har sitt namn efter grundaren Orville Gibson som startade sin bana genom att bygga mandoliner och gitarrer hemma i sin verkstad 1894. Gibsons varumärke har därmed inget gemensamt ursprung med den berömde tecknaren med samma efternamn och hans kurviga flickor.

Länk
Wikipedia om Gibson Brands

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com