Mats SA2AWO: Så blev jag intresserad av radio:
En förbindelse  från Vindeln till Åmsele på 27 MHz

Posted by Erik SM7DZV on 11 april, 2018 in Nyheter |
Uppdaterat 2018-04-11.

Mats SA2AWO, on-the-air från husvagnen.

— Av Erik SM7DZV —

Finns det någon minsta gemensam nämnare för intresse, faktorer eller förhållanden som har gjort en del människor intresserade av radiokommunikation?

För Mats, idag SA2AWO, började det i mitten av 1980-talet, på 27 megahertz, med en förbindelse mellan Vindeln och Åmsele i Västerbotten.

– Jag och min bror Bosse, som nu har anropssignalen SA2AXJ,  hade monterat en privatradio i Bosses bil, berättar Mats. Jag tror vi åkte från Vindeln mot Åmsele. Plötsligt hörde vi ett CQ, som vi svarade på. Den vi fick kontakt med var en stockholmare som hade flyttat till Åmsele.

Via den nufunna privatradioentusiasten i Åmsele fick Mats tips om allehanda radioutrustning. Till det som Mats fastnade för hörde en radiostation, ”en President Jackson den silvriga modellen, som var lätt modifierad samt ett Zetagi slutsteg”.

Köpte en privatradio och blev mer och mer intresserad
– Jag beställde en sådan radio, minns Mats. Det här var väl runt 1986-87. Jag fick hem den och började köra mer och mer, och blev mer och mer taggad…

 

Kalhygge? Inte alls! Four Square för 80-metersbandet.
FOTO Mats SA2AWO.
Klicka på bilden för större format.

Antennen i backen
– och bara skrot

– Vid ett tillfälle senare råkade jag ut för en missöde, berättar Mats. Jag hade tagit ned antennen och gjort lite justeringar.

– När jag skulle upp med antennen igen fick jag hjälp av några kompisar. Masten var en gammal ljusstolpe och vi skulle lyfta upp den. Plötsligt blev det något fel. Själva antennen gick i backen och blev bara skrot.

– Jag beställde en ny antenn, en Siro 4 element, som blev liggande i ladugården tillsammans med lyktstolpen. Under flera år körde jag ingen radio alls.

Maria trodde inte på alla planer
Senare träffade Mats sin sambo Maria. Mats började tala om att sätta upp masten igen, men ingenting hände. Sedan började Mats tala om att skaffa amatörradiocertifikat, men ingenting hände. Maria log och trodde inte på mer än hon såg. Det som gjorde skillnad var när man upptäckte en annons där radioklubben FURA i Umeå förklarade att man skulle starta en nybörjarkurs. Mats kontaktade Rune SM2EKA och anmälde sig och brodern Bosse. Men Maria trodde inte riktigt på det skulle bli något den här gången heller.

Nybörjarkurs hos FURA
När kursen började ville Maria också vara med. Efter ett par omprov hade både Mats och Maria sina certifikat i slutet av sommaren 2007. Brodern Bosse hade varit sjuk och klarade sitt certifikat året efteråt.

– Nu när vi alla var licenserade radioamatörer började en trevlig resa, berättar Mats. Jag sökte efter en radio och hittade en hos SM3VRG KG, som hade åtagit sig att sälja ett dödsbo.

Åkte till Utanede och köpte IC-725
– Jag tog bilen, kopplade släpet och körde ner till i närheten av Utanede. Med hem hade vi en IC-725 och en 10 meters CueDee-mast. Lite senare köpte jag en Carolina Windom 80. Men Cue-Dee-masten blev inte uppsatt förrän några år senare.

Mats SA2AWO hemma i sitt radioshack.

TH6DXX och två stycken four-square
Åren har gått, och Mats och Maria har haft många olika radiostationer i sitt shack och många olika antenner vid sitt QTH. Idag är det en IC-7600 som pryder shacket. Antennfarmen började som nämnts med en Carolina Windom 80. Där finns nu bland annat en Hy-Gain TH6DXX och två foursquare-antenner, för 80- och för 40-metersbanden.

Många antennprojekt kvar att förverkliga
Till sina framtida antennprojekt har Mats ett antal riktantenner liggande, både för olika kortvågsband och två meter.

– Min största önskan just nu, är att få sätta upp en 40-50 meters roterbar mast, dit jag kan flytta dit alla mina antenner!

73 från Abborrträskarna
– Bästa 73, hälsar Abborrträskarna Mats SA2AWO, Maria SA2YLM
och Bosse SA2AXJ
.

Bonusbild:
För ett par veckor sedan besökte Mats SA2AWO och Maria SA2YLM Utanede och besöksstationen SI9AM. Mats fotograferade QSL-tavlan.

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com