Jan SM6VTR: Ӏr det som vi nu ser
slutet på amatörradions QSL-traditioner?”

Posted by Erik SM7DZV on 12 maj, 2018 in Nyheter |
Publicerat 2018-05-11, uppdaterat 2018-05-12

ZE1EZ, Förbindelse mellan Salisbury och Nybro på 14 MHz den 30 oktober 1975, 75 watt telegrafi, RST 559.

 

— Av Erik SM7DZV —

– Ser vi nu slutet på amatörradions QSL-era, frågar Jan SM6VTR, vår gamle fatygsgnist från Alingsås.

QSL-en, kvittenserna på att man haft en dubbelriktad kontakt, har varit hörnstenar för alla diplom som förekommit och förekommer. Tiderna förändras, QSL i pappersformat undanbedes allt oftare, digitala QSL som skickas via nätet ersätter.

Här är Jans SM6VTR reflexion över en av förändringarna inom amatörradion, tekniskt och konsekvensmässigt:

Bevittnar vi just nu QSL-kortens dödsryckningar?
Jag skulle inte bli förvånad om epoken med QSL-kort är förbi inom ett par år. Jag lyssnar på QSO:n och de flesta vill inte ha kort. Vill de ha QSL så föredrar man dem via datorn. Det måste ligga miljontals kort liggande efter bortgångna radioamatörer. Jag undrar var de tar vägen nu efter långa resor över vårt jordklot.

Digitaliseringen blev papperskortens död
Kanske någon säger att de skall digitaliseras, ett ödes ironi, då det var det som blev papperskortens död. Många kort är ju väldigt prydliga och många har varit svåra att få.

Medlem i SSA sedan 1962 – men inte längre
Jag tror jag har varit medlem I SSA sedan 1962, och de flesta från den tiden är gone by west. Jag är ej längre medlem i SSA då det var just QSL-hanteringen jag behövde.

Medlemstidningen QTC, trots stora ambitioner, tycker jag är ganska medioker, men jag uppskattar att man gör jobbet. Innehållet passar säkert många läsare.

Mer om förändringar: – 

 

Amatörradionyheterna har upprepade gånger lyft fram och sökt belysa utvecklingstendenser inom amatörradion. Frågeställningarna har bland annat handlat om digitala trafikmetoder, helautomatiska QSO-maskiner och DXCC-diplom som erövras med datorer kopplade till remotestationer på andra sidan jorden.

— Digitala trafiksätt? 
En fråga, som Amatörradionyheterna belyste på Valborgsmässoaftonen, handlade även den om förändringen inom amatörradion. Det var när vi publicerade en debattartikel av kolumnisten Kirk A. Kleinschmidt NT0Z, där han ställde frågan ifall Joe Taylor K1JT hade förstört amatörradion. Artikeln handlade om digitala trafiksätt, där datorer sköter trafiken.

— Helautomatiska QSO-maskiner?
Samma tema behandlades i början av mars, när Peter SM2CEW ställde frågan: ”Ska helautomatiska QSO-maskiner tillåtas kvalificera för DXCC?”

— DXCC på surfplatta via hyrda remotestationer?
I december 2015 noterade Amatörradionyheterna att ARRL hade godkänt att förbindelser upprättade via förhyrda remotestationer börjat godkännas för DXCC.

 

Redaktörens kommentar:

Hundra år är ingenting, pågar! Tiden löper som en skenande häst.

Tiden löper som en skenande häst
Citatet är hämtat ur Hans Alfredssons släktkrönika Tiden är ingenting.

Radioamatörer må tycka bra eller dåligt om den utveckling, som kan observeras. Gamla värderingar och kunskap går i graven. Nya främmande och  för många säkert även — skrämmande inslag gör entré och breder ut sig. Amatörradions utveckling är vagnen, som är spänd efter den skenande hästen. Hästen som skenar är ingen vanlig ardenner. Den bär omisskännliga drag av Odens åttafotade springare Sleipner. Utvecklingen inom delar av amatörradion förefaller idag gå fortare än tanken, eftertanken.

— Telegrafikunnande går i graven
En sak är klar: hur man än vänder och vrider på frågorna och svaren står det klart att amatörradion är stadd i snabb förändring såväl tekniskt som administrativt. Telegrafin, som en gång var början och grunden, förlorar fotfäste varje gång en av amatörradions oldtimers går ur tiden. Rent numerärt är nytillskottet av telegrafikunniga radioamatörer försumbart.

—  Tekniska förändringstakten ökar
Tekniskt, hårdvarumässigt, har radiostationerna förändrats i takt med teknikutvecklingen allt sedan de allra första kristallstyrda sändarna byggdes för hundra år sedan. Förändringstakten har accelererat över tiden. Dagens nya fabrikstillverkade radiostationer är snillrika datatekniska konstruktioner som knappast fler än elektronikingenjörer törs skruva av kåpan på. Den som saknar handbok har som regel ytterst svårt att ens göra de mest nödvändiga inställningarna.

—  Digitala trafiksätt – Styrs av datorprogrammeraren
På toppen av allt kommer att för det som idag kategoriseras som digitala trafiksätt – datoriserade trafikmetoder, där är det den som utformat och skrivit datorprogrammen som står för all kunskap och alla regler. Inte ens dxpeditionernas harang 599 TU överlever.

—  Exemplet FT8 DXpedition mode
CQ:s nyhetsmagasin på nätet rapporterade för en vecka sedan att Joe Taylor K1JT uppger att FT8 DXpedition mode uppvisar ”lovande framsteg.” Upp emot 200 förbindelser i timmen ställs (i dag) i utsikt. Det innebär i genomsnitt 18 sekunder per QSO. Läs nyhetsnotisen på CQ:s nätnyheter. Klicka på länk nedan. Jämför gärna med Kleinschmidt och SM2CEW.

— Är obemannade automatiska radiostationer
verkligen bra för amatörradion?
I framtiden kan obemannade automatiska datorbestyckade amatörradiostationer släppas från luften på platser dit inga mänskliga fötter kan nå.  Är det bra för amatörradion? Har det över huvud taget något att göra med amatörradio?

— DXCC på surfplatta?
ARRL har sedan 2015 godkänt remotekörda QSO-n som kvalificerande för DXCC. Den som har pengar kan hyra en remotestation i Kalifornien och, från Skandinavien eller var som helst i hela världen, köra hela Söderhavet på 160 och på 80 meter. Att allt går via internet med hjälp av datorer eller surfplattor gör inget. ”Förbindelserna” räknas ändå för DXCC. Det är den sortens amatörradio vi är igång att få. Är det det vad vi vill?

—  Hur mycket blir ett ursprungligt DXCC värt?
Vad tycker de radioamatörer som skaffade sig DXCC på det gamla sättet: dubbelriktad radioförbindelse från det egna QTH-t till 100 länder eller mer?

Länkar
CQ Magazine Website: FT8 DXpedition Mode Tests Show Promising Results
Amatörradionyheterna: Kirk A. Kleinschmidt NT0Z: Förstörde Joe Taylor amatörradion?
Amatörradionyheterna: Peter SM2CEW: Ska helautomatiska QSO-maskiner tillåtas kvalificera för DXCC?
Amatörradionyheterna: ARRL godkänner “iDXCC” — DXCC på surfplatta

 

Litteraturhänvisning:
Alfredsson H.: Tiden är ingenting, Wahlström&Widstrand. Stockholm 1981.

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com