Kalmarrepeatern — R-noll — i Algutsrum
”Flitiga Lisa” i ny regi sedan april 2018

Posted by Erik SM7DZV on 20 maj, 2018 in Nyheter |

Conny SM7GMD, tekniskt ansvarig för repeatern SK7RFL, ”Flitiga Lisa” i Algutsrum.
Foto © Erik SM7DZV.

— Av Erik SM7DZV —

Besökare som kommer från fastlandet över bron mot Öland kan, i riktning klockan 11, se en hög radiomast uppe på landborgen, nordost om Algutsrums kyrka. Högt upp i masten sitter antennerna för repeatern SK7RFL, repeatern Flitiga Lisa, vanligtvis känd som Kalmarrepeatern.

Stationsplatsen borgar för räckvidd långt utöver det vanliga.

I april överlät KRAS i Kalmar sin repeater i Algutsrum på Öland till en fristående repeatergrupp SK7RFL. Avsikten med förändringen var att förhindra nedläggning och samtidigt ge alla fri tillgång till repeatern. Förhoppningen i den nybildade repeaterföreningen är att trafiken ska öka till tidigarer nivåer. Alla är välkomna.

 

Business as Usual
Drivande i den nya repeaterföreningen är Conny SM7GMD och Lennart SM7CLM. Conny har varit tekniskt ansvarig för repeatern under många år och Lennart, som var med när KRAS bildades, är den som varit stationsansvarig. Ur repeaterns perspektiv innebär förändringen inget annat än Business as usual: liksom tidigare tar Conny hand om tekniken och Lennart det formella ansvaret.

R0 — Sänder på 145,600 MHz
Repeatern sänder på 145,600 och lyssnar på 145,000 (R0). Den öppnas antingen med 1750 Hz c:a en halv sekund eller med subton 79,7 Hz. Hängtiden är cirka tio sekunder, därefter stängs den. Identifiering sänds var tjugonde minut eller vid uppstart. Repeatern kan även öppnas med DTMF 0 (noll) och är då bärvägsstyrd i en minut.

Se även
Se även Connys SM7GMD artikel om repeaterns teknik och historia.
Klicka här för länk.

Etiketter: , , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com