Amatörradionyheternas fjärde årgång har inletts

Posted by Erik SM7DZV on 20 maj, 2018 in Nyheter |
Uppdaterat 2018-05-28: 360-gradersbild av redaktionen.

Erik SM7DZV. Så här ser redaktören ut. Alltid på jakt efter nyheter.
FOTO © Privat

— Av Erik SM7DZV —

Amatörradionyheterna har nu gått in på sin fjärde årgång. Det är som på alla andra jobb, både upp och ner.

När läsare hör av sig, med tips, förslag och emellanåt lite beröm, då är det alltid uppåt.

Här är en av gratulationerna som kom in på treårsdagen i går:

Jag gratulerar dig hjärtligt till de tre åren som Amatörradionyheternas chefredaktör! Det har varit en strid ström av nyheter om amatörradio och angränsande intresseområden som gett oss alla information och nyttiga kunskaper framförda på ett seriöst sätt, men med mycket humor där det har passat in. Jag ska naturligtvis även i fortsättningen bidraga med smått och stort från min horisont.

Länk:
360-gradersbild av redaktionen. FOTO Göran Uvner SM7DMY.
Klicka på bilden och dra den runt!

Amatörradionyheterna står idag på tröskeln till sin fjärde årgång.

 

Nästan två artiklar eller notiser per dag
Från starten den 19 maj 2015 och fram till idag har Amatörradionyheterna publicerat ungefär 1900 olika nyhetsartiklar eller notiser. Det motsvarar 1,75 publiceringar per dag. Det är vad vi orkat med. Nya nyheter är viktiga. Ett nyhetsorgan som ligger för fäfot och enbart publicerar något då eller då blir snart ointressant och bortglömt. Det ska undvikas, så länge som möjligt.

Starten: ”Snubblade över en nyhet”
Amatörradionyheterna tillkom ett par veckor efter att jag i början av maj 2015 lämnat uppdraget som nyhetsredaktör för SSA:s hemsida: Jag bokstavligen snubblade över en amatörradionyhet. En tanke slog mig: Det här måste publiceras. Sekunden efter insåg jag att jag inte längre hade någonstans att publicera nyheten. Surt.

Formaliteterna redan avklarade
Lösningen lät inte vänta på sig. Jag insåg att jag hade ett utgivningsbevis från 2007. Formaliteterna med tryckfrihetsförordningen var därför avklarade sedan länge. Jag bestämde mig för att öppna ett eget nyhetsmagasin om amatörradio. Den 19 maj var stommen klar och jag klickade för första gången på Amatörradionyheternas publiceraknapp.

I avsiktsförklaringen beskrivs starten:

Ham Radio News/SM är därför en sajt som tillkom quick and dirty, helt utan krusiduller. Från när jag bestämde mig för att starta tills den var on line tog det fem dar. Alla inser att sjösättningen inte föregicks av tonvis med utredningar och sammanträden.

 

Nyheter
Sedan detta skrevs har det varit många solutbrott, blackouter på kortvåg och jordmagnetiska stormar. Det har också varit oräkneliga amatörradioaktiviteter. En del av dessa har redaktionen rapporterat om. Eftersom amatörradiohobbyn också inbegriper allt mer av datoranvändning, IT-teknologi och internetkriminalitet har dessa ämnen erövrat en växande del av vårt spaltutrymme.

Missa inte verktygslådan
Utöver nyheterna har Amatörradionyheterna en mycket omfattande verktygslåda: En uppsättning Internetlänkar om bland annat vågutbredning, konditioner, kluster, callböcker och mycket annat som radiooperatören kan behöva där hen sitter framför sin radiostation. Missa inte att botanisera bland verktygslådans länkar.

En gång journalist – alltid journalist
Det sägs att en gång journalist – alltid journalist. Den som lärt sig känna igen en nyhet kommer alltid att fortsätta göra det. I stort sett handlar det om att ha ögonen öppna, vara nyfiken eller vetgirig och fråga sig om det man ser kan vara intressant för andra människor.

Välkommen med dina tips
Tipsa Amatörradionyheterna när du ser något intressant. Tala om ifall du tycker att någon viktig länk saknas i verktygslådan.

73 de
Erik SM7DZV

Länk
Amatörradionyheterna, avsiktsförklaring den 23 maj 2015. (Håller än.)

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com