Rapport från SSA:s Portabeltest — Österlen

Posted by Erik SM7DZV on 21 maj, 2018 in Nyheter |

Kiteborne ham radio: En ändmatad halvvågs långwireantenn hängande i en nätt och jämt skönjbar drake över strandvallen vid skånska Hammar. Kan SSA:s portabeltest illustreras bättre?
FOTO © Håkan Olsson SM6EQO

— Av Håkan SM6EQO —

Som tidigare deltagare i Portabeltesten kanske förstått har jag råkat snöa in på ”drakantenner” d.v.s. EFHW:s upphängda i en flygande drake. Med EFHW förstås en ändmatad halvvågsantenn. Således var jag inställd på att utnyttja en sådan även under denna portabeltest.

För att flyga drake behöver man emellertid vind, minst sådär en 3 m/s. När jag vandrat upp på strandvallen vid Hammar lyste sådan dock med sin frånvaro. Det var näst intill vindstilla. Dock kunde man märka att vinden tilltog långsamt efter hand som tiden gick. Trots detta och trots idoga försök ville draken inte flyga utan föredrog att långsamt och behagfullt falla till marken likt den döende svanen.

Tvingades börja med en provisorisk antenn
Testen inleddes och paniken tilltog. Fick till slut riggat upp en provisorisk antenn av den tråd jag hade. Långt ifrån idealiskt men fick i alla fall ihop en del kontakter på 80 meter. Missade dock den första halvtimmen av testen.

Läs mer: Fler bilder och äntligen vind – 

 

Halv tolv — Äntligen vind
Först framåt halv tolv hade vinden tilltagit så att jag till slut fick upp draken i luften och min EFHW kunde komma till sin fulla rätt. Då hade jag missat vad som kunde ha blivit på 80 meter och drakantennen fick göra sitt jobb nästan enbart på 40 meter.

35 meter över havet
Annars är stället idealiskt. Cirka 35 meter över havet och det omgivande landskapet. För att komma upp i samma höjd i norr måste man gå hela sex kilometer inåt landet. Så gott som fri sikt mot horisonten i norr med andra ord.

Gudomligt väder
Inte nog med det, vädret var gudomligt. Solen sken från en molnfri himmel, utsikten från strandvallen var pastoral, lärkan kvittrade i skyn, fåret bräkte i sin hage, de förbipasserande vandrarna åsåg mina förehavande med förundran och vandrarens hund morrade misstroget….

Trots allt — En lyckad dag
På det hela taget var det trots problemen en riktigt lyckad dag!

Big sky — Milsvid utsikt inåt land…
FOTO © Håkan Olsson SM6EQO

… och seaside QTH!
FOTO © Håkan Olsson SM6EQO

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com