Idag saknar jonosfären förmåga att reflektera

Posted by Erik SM7DZV on 22 maj, 2018 in Nyheter |

Graf från Jonosonden i Tromsö på förmiddagen idag (22 maj 2018): Ingen reflexion i något av jonosfärens E-, F1- eller F2-skikt.
Följ utvecklingen: Klicka på bilden för länk till  observationsdata från Tromsö.

— Av Erik SM7DZV —

Idag på tidig förmiddag saknades helt reflexioner från jonosfären. Observationer från jonsonden i Juliusruh är som vi tidigare påpekat inte tillgängliga på nätet. Bilden är från Tromsö.

Det har inte gått att mäta upp kritiska frekvenser från vare sig E, F1 eller F2-skikten. Observationer av kritiska frekvenser från E-skikt (foE), F1 (foF1) och F2 (foF2) saknas helt.

Prognosvärden för F1-skiktet (foF1p) och E-skiktet (foEp) redovisas. De skattade, framräknade, frekvenserna är mycket låga, 3,82 MHz respektive 2,67 MHz. Solen har inga fläckar, inga solutbrott har förekommit och K-index är 1. Det är kav lugnt.

 

Två år innan solcykeln vänder
Vi har fortfarande ett par år kvar, innan solfläckscykeln vänder uppåt igen. Det är dock inte tillrådligt att sälja radiostationen bara för att solaktiviteten är låg. Ur ett ekonomiskt kortsiktigt perspektiv är det heller inte helt uteslutet att det nu, två år före den beräknade vändningen, kan förekomma tillfällig pessimistiskt betingad prispress på kortvågsutrustning.

Ta tillvara de stationer som hörs
Slutsatsen är enkel: Även om kortvågskonditionerna inte är bra gäller det som vanligt att använda hörseln. Det är bara att lyssna och ta tillvara de stationer som hörs.

Etiketter: , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com