Gunnel SM6WXL – 20 år som radioamatör

Posted by Erik SM7DZV on 27 maj, 2018 in Nyheter |

Gunnel i shacket.
FOTO: Privat

I september 2018 har jag varit radioamatör i 20 år, och tiden har verkligen gått fort. Från det första nervösa QSO:t med handapparat på en direktfrekvens från tvättstugan, med Janne i radioshacket, till idag när jag pratar med folk i hela världen!

Det började våren 1998 när Janne gick kurs för att bli radioamatör. Han läste och jag förhörde och satte ihop lite prov som han fick göra. En hel del fastnade, inte minst alla prefix på länder, där vi hade roligt när vi hittade på genvägar för att minnas dem.

När Janne sedan gjorde sitt prov i juli 1998, fortsatte jag att läsa, och sen var det Jannes tur att förhöra och göra provfrågor. Där fick jag igen mina egna ”förhörsmetoder”!

Visst tänkte jag väl att jag skulle ha glädje av certifikatet, men mest för att hålla kontakt mellan bil och hem. Trodde jag!

Klarade telegrafiprovet våren 1999
Telegrafiprovet för att komma på kortvågen klarade jag av under våren 1999, efter några månaders träning med SSA:s program för datorn. För mig var de relativt lätt och provet var i spärrad 40-takt, ingen högre hastighet. Det var roligt att lära sig, men tyvärr dalade intresset och sen har det inte blivit någon uppgradering i hastighet och inte många QSO:n körda.

Första utlands-QSO:t var nervöst, jag hade skrivit upp all information och bokstavering och färdiga meningar att säga. Och det gick bra, så jag fick blodad tand.

100 watt och G5RV
Första åren när vi kommit igång på kortvågen var det fina konditioner, och vi plockade land efter land med 100 W och en G5RV. Efter hand uppgraderade vi med en tribander för 10-15-20 meter och så småningom även slutsteg. Under årens lopp har det passerat ett antal riggar och olika antenner förstås.

Att vara kvinna och radioamatör
Här i Sverige har jag hört att vi är över 2.000 kvinnliga amatörer, men tyvärr är det inte så många man hör på banden. Jag försökte under en period i början av 2000-talet att få igång en YL-ring på 80 meter, men fick ge upp, intresset var för litet.
Själv har jag alltid, med några få undantag, känt mig priviligierad som YL, och ofta fått förtur när man ropar på ett DX.

SYLRA
Här i Norden har vi SYLRA, Scandinavian Young Lady Radio Amateurs, som får en presentation längre fram.

Minnesvärda QSO:n och tillfällen
Under många år har vi kört från väldigt många olika platser, mest inom landet. Men ett par gånger har vi varit aktiva även från utlandet. På Rhodos fick vi kontakt med den lokala klubben, blev inbjudna till deras klubbstuga och hembjudna till medlemmar. Och på Mallorca fick vi hotellets vaktmästare att hjälpa oss att sätta upp en ställning på taket, så vi kunde dra upp en long-wire med en motviktstråd liggande på balkongen.

Öland ligger varmt om hjärtat
Men allra mest har vi kört från olika stugor runt om i landet, flest besök har det blivit på Öland, som ligger oss varmt om hjärtat. Hemgjorda dipoler och 100 watt räcker långt, och EU-037 är alltid populärt. Det är alltid spännande att komma fram till ett nytt ställe och leta möjligheter för antenn-uppsättning.

Hökensås
Många roliga episoder har också fastnat i minnet. En vinter var vi vid sportfiskeområdet vid Hökensås utanför Tidaholm. Vi hade med en dipol-antenn och som hjälp att få upp linan över träden använde vi ett kastfiskespö. Grannarna, som var från Holland, stod som fågelholkar i ansiktet när Janne stod och kastade upp i träden!

Vitlökspress i stället för kastlod
En gång glömde vi vårt vanliga kastlod, och fick använda en vitlökspress istället. Den hängde sedan kvar i trädet under veckan, till förbipasserandes förvåning!

Kastlod i motorhuven – 6000 kronor
Mindre muntert var det den gången på norra Öland, vid Byxelkrok, när vi som vanligt skulle ha upp antennen med hjälp av ett bly-lod vi använde. Lite för bråttom, bilen stod lite för nära, och lodet hamnade rakt på motorhuven på nya bilen. Det kastet kostade oss 6.000:- i självrisk!

Morokulien LG5LG – SJ9WL
En viktig del under våra år som radioamatörer är alla besök vi gjort i Morokulien, besöksstationen på gränsen till Norge, som i år firar 50 år. Vi har varit där och kört radio över 20 gånger och haft oförglömliga stunder. Lite udda är det kanske att jag tillbringade min 50-årsdag just i Morokulien!

Japanskt intresse
Vi har kört många QSO:n från Morokulien men också sett mycket av den vackra naturen runt omkring både i Sverige och Norge. Och vi har träffat så många trevliga människor där! Spontana besök av radioamatörer från många håll. Vi minns speciellt ett tillfälle när en buss full med japaner stannade vid Fredsmonumentet och kom fram och tittade på alla antennerna. Vi förklarade vad det handlade om, en amatörradiostation där vi kunde prata ända till Japan. En hel kö av artiga japaner ville bli fotograferade i radioshacket, för att kunna visa när de kom hem. De tackade artigt och bugade när de gick!

Radioamatör från Australien
En gång kom det en buss med turister från Australien. En herre var speciellt intresserad och kom fram. Det visade sig att han var radioamatör, och var helt förtvivlad över att han inte hade vetat om denna besöksstation. Han hade helst velat stanna och köra radio istället för att fortsätta med bussen.

Team Andersson
Många har frågat om det inte är problem när båda två är amatörer och vill ha en viss station i loggen. Här har det aldrig varit några problem, Janne har istället ofta stått tillbaka och låtit mig köra stationen först. Mitt favoritband är 17 m där det inte är några tester och inte bara ”5-9”.

Kompletterande färdigheter
Och vi kompletterar varandra i färdigheter, jag har ganska bra minne vad gäller länder och prefix, och vilka vi har kört, och Janne sköter det tekniska med stationer, antenner och avstämningsenheter samt eventuell splitkörning. Sen är det jag som sköter QSL-skrivandet och DXCC-ansökningar mm. Vi gillar båda två att lyssna runt och hitta stationer utan klustret, men informationen om eventuell split och QSL-adress mm måste man slå upp.
Mer än 200 länder
Vi har fått ihop en bra bit över 200 länder på de här åren, men med nuvarande konditioner är det inte så ofta det hamnar något nytt i loggen. Sammantaget har vi haft 20 trevliga år med vår hobby, och förhoppningsvis ett antal år till framöver.
Väl mött på banden även i framtiden!

//SM6WXL Gunnel med en hälsning även från SM6WXA Janne

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com