Mer om elektroniska telegrafnycklar

Posted by Erik SM7DZV on 8 juni, 2018 in Nyheter |
Uppdaterat 2018-06-08, korrigerat bildtext.

K44 betecknas av tillverkaren som de elektroniska nycklarnas schweiziska armékniv, något som ska klara allt…

— Av Erik SM7DZV —

I går uppmärksammade vi att Jack K6KU, uppfinnaren av Curtis nycklingschips gått ur tiden. Jack lade grunden till dagens elektroniska nycklar.

Det kan därför kanske passa att nämna K1EL:s nyckelsatser, om vilka det på nätet finns åtskilliga tekniska uppgifter att frossa i.

Modellen på bilden är K44 CW Keyer & Reader, som av tillverkaren jämförs med en schweizisk armékniv, en pryl som går att använda för att lösa nästan allt: Det går att koppla till ett tangentbord till den, den avkodar telegrafi till text, den innehåller anslutning för en IAMBIC manipulator med mera. Klicka på bilden för länk.

 

Om du inte själv kan telegrafi:
Ställ inte nyckelns hastighet för högt!
Avkodningsfunktionen gör att K44-an kan vara användbar för radioamatörer som inte kan telegrafi, men som ändå vill försöka hacka lite bärvåg. Det som brukar avslöja personer som inte behärskar telegrafi är att de inte har någon känsla för takten, hastigheten i sändningen. Det är därför vanligt att de sätter upp hastigheten för högt, så att det blir svårt för riktiga telegrafister att ta emot. Mitt råd till icke telegrafikunniga radioamatörer, som vill använda datorer eller andra hjälpmedel för att sända telegrafi, är att hålla sig till högst 80- eller 90-takt, det vill säga 18 eller 19 ord per minut (WPM).

Sänd aldrig fortare än vad du kan ta emot
Grundregeln bland telegrafister är att aldrig sända fortare än vad motstationen kan ta emot. Den som sänder i en takt som motsvarar motagningsskickligheten riskerar inte att bli ut för någon som sänder för fort. Då behövs inga omfrågningar. Den som sänder fortare än mottagningsförmågan får problem.

Maskinerna har ofta svårt för handsänd telegrafi
Det finns förstås en hake. Som alla andra telegrafiavkodare kan även denna apparat antas ha svårt att läsa handsänd telegrafi. Särskilt besvärligt brukar de elektroniska avkodarna ha att förstå gamla telegrafinördar som envisas att sända med kniv (se bild nedan).

Eftersom jag inte har testat K1EL:s modell K44 CW Keyer & Reader kan det emellertid vara så att det föregående stycket mera baseras på mina gamla fördomar, grundlagda på armerad betong (K300), än på K44-ans verkliga förmåga.

Kniv inköpt av SM0GNS Peder Haugaard-Pedersen vid årets radiomässa i Eskilstuna.  Exemplaret är ett mekaniskt underverk.  Den tillverkades någon gång i början av 1980-talet  av  pappan till en av Peders kollegor. 
FOTO © Erik SM7DZV

Etiketter: , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com