VM i fotboll – full fart på amatörradiobanden!

Posted by Erik SM7DZV on 9 juni, 2018 in Nyheter |

Eric SM6JSM följer amatörradions aktiviteter under fotbolls-VM och konstaterar att de svenska specialsignalerna har stor dragningskraft. Garanterad pile-up.
FOTO © Erik SM7DZV

— Av Eric SM6JSM —

Det är nu en vecka sedan amatörradiodelen av fotbolls-VM startade. Otrolig aktivitet på alla band och moder kan noteras och man kan redan nu konstatera att detta initiativ av våra ryska radiovänner har blivit en succé.

När jag skriver detta kl 1530 fredag eftermiddag kan man på QRZ.com räkna ihop att våra svenska signaler har fått drygt 17 000 ”lookups” vilket bör motsvara minst lika många QSO denna första vecka.

 

Garanterad Pile-Up
Alla våra signaler har kommit igång utom SC18FWC (SM1) och SD18FWC (SM2), men jag hoppas att även de aktiverar sina signaler snarast. Om någon SM1 eller SM2 läser detta – kontakta er DL och be att få köra! Garanterad pile-up!

Si och så med disciplinen…
Vår mycket erfarna contestare Janne SM5DJZ meddelade att pilen på 40 meter häromkvällen var otroligt stor när han använde signalen SH18FWC. Han meddelar att disciplinen inte är den bästa, men jag är övertygad att det lugnar ner sig efter hand. Evenemanget håller på ända till den 15 juli kl 14 UTC, så det finns gott om tid att köra både med egen signal och med våra specialsignaler.

Den spanska stationen AO18FWC har redan laddat upp drygt 23.000 QSO på en vecka!

Jag uppmanar er att titta på följande två hemsidor:

QRZ.com där ni skriver in signalen SE18FWC som innehåller en massa bra information om de svenska signalerna, och

fwc18.hamlogs.net där ni kan bl.a. kan kolla om ni är med i loggarna, och framför allt finns där ett cluster där man i realtid ser vilka specialsignaler som är aktiva. Alla specialstationer kommer att ladda upp sina loggar med tiden. Inloggningsförfarandet för att ladda upp loggarna har varit onödigt krångligt (värre än LoTW!), men enligt rapport från Ryssland kommer man efter protester att förenkla uppladdningarna inom några dagar.

Så, nu när regn och åska troligen kommer att breda ut sig över sommar-Sverige så finns inget bättre än att köra med någon av våra specialsignaler; men kolla med er DL eller den person han/hon utsett och boka tider innan ni sätter igång. Det får bara finnas en av varje signal samtidigt i luften.

73 Eric SM6JSM

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com