Nätbedrägerierna ökar — Polisen chanslös

Posted by Erik SM7DZV on 16 juni, 2018 in Nyheter |

Torsdagserbjudande på nätet:
”Du har valts ut för en gåva på 950 000 dollar”.
Ge akt på de skumma epostadresserna och länkarna. Du får ett en blind kopia av mejl som inte ens innehåller en korrekt adress till dig. Bedrägerivarning så det dånar.

— Av Erik SM7DZV —

För ett par dagar sedan kom ett mejl som talade om att jag hade valts ut för att få ta emot en gåva på 950 000 dollar. För säkerhets skulle hade avsändarna skickat tre mejl, både på engelska, svenska och danska. Välgörenhet? Glöm det. Bedrägerivarning.

—  Radera!

Om du får telefon från ”banken”:
Det skulle kunna inträffa att du får ett telefonsamtal, där någon uppger sig ringa från din bank och ber om din hjälp för att stoppa ett pågående bedrägeri. Kom då mihåg att banken aldrig ringer till kunder på det sättet.

— Lägg på luren.

Internetbedrägerierna ökar över hela landet. Polisen är chanslös. Klicka här för en aktuell länk till SVT.

På nätet har alla banker instruktioner om hur man ska göra och tänka för att inte bli utsatt för bedrägerier. Klicka här för en länk till den information som finns på SE-Bankens hemsida.

Nytt fiskemejl från samme avsändare som i mejlet högst upp. Helt nytt ämne.  Nytt språk. Samma budskap och uppmaning: Klicka här. Kommentarer överflödiga.
— Spamfilter på!

 

 

Fler och fler bedrägerier med mobilt BankId
De fall av nätbedrägerier som fått stor uppmärksamhet under de senaste månaderna har ofta handlat om mobilt BankId. En person som är måltavla för bedrägeriförsöket blir uppringd av en person som uppger sig arbeta vid den uppringandes bank. Bedragaren har redan snokat rätt på ditt personnummer och påbörjat inloggning på den bank där du är kund. ”Banktjänstemannen” påstår att ett internetbrott pågår mot ditt bankkonto, och för att hejda det ber personen att du ska logga in på ditt bankkonto med ditt BankId.

Banken ringer aldrig…
Gör du det är du körd i dubbel bemärkelse: Då har du öppnat dina bankkonton för bedragaren, som då på några sekunder kommer åt att stjäla dina tillgångar. Genom att identifiera dej med ditt BankId har du aktivt har gjort bedrägeriet möjligt. Det är därför långt ifrån säkert att banken kommer att ersätta dej för din förlust. Utgå från att dina förlorade pengar är brända.

Nigeriainspirerade erbjudanden:
— Ingen tänker skänka dej en miljon dollar!
Om du får nigeriainspirerade erbjudande som verkar alldeles för bra, då är det med säkerhet alldeles för bra. Det finns inga okända välgörare som utan motprestationer har bestämt sig för att skänka bort 950 tusen dollar till dej eller mej. Då är det någon som vill locka ur dig uppgifter så att de antingen kan tömma dina bankkonton eller handla på nätet och låta dej ta hand om räkningarna och inkassokraven.

Stenåldersmetoderna lever också kvar
Det hade varit nära till hands att tro att fiskemejlen, det som på nutidssvenska kallas fishing mail, tillhörde historien, internetbedrägeriernas stenålder. Tydligen finns det fortfarande en och annan godtrogen som ändå svarar i sin aningslöshet.

Etiketter: , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com