Senaste nytt om BankId-bedrägerier:
Skatteverket varnar för andrahandsinloggning
ARN: Bankerna kan tvingas betala vid kapning

Posted by Erik SM7DZV on 16 juni, 2018 in Nyheter |
Publicerat 2018-06-16 kl 22.06.
Uppdaterat 2018-06-17 kl 0915.

—  Nyhetskommentar av Erik SM7DZV —

Skatteverket varnar.
Klicka för länk.

Så sent som för sju timmar sedan försökte vi sammanfatta frågor kring nätbedrägerier i form av fishing-mejl och BankId-bedrägerier. Vi konstaterade att nätbedrägerierna ökar och att Polisen är chanslös.

Men knappt har trycksvärtan torkat förrän nya fakta hade tillkommit i målet: Skatteverket varnar för andrahandsinloggningar med BankId, och Allmänna Reklamationsnämnden beslutar i ansvarsfrågor som rör personer som fått bankkonton tömda eller drabbats av fakturor på varor som beställts av och levererats till brottslingar.

Första försvarslinjen — ”det drabbar inte mig”
Vår första försvarslinje kan för många av oss vara att intala oss, att internetbedrägerier och identitetsstölder är sådant som drabbar andra. Det är ungefär på samma sätt, som hur vi ser på allvarliga sjukdomar och olyckshändelser innan vi själva blivit ut för något allvarligt. Bryskt påminda om verkligheten blir vi ändå, när vi själva, eller människor i vår omgivning, drabbas.

Försöka undvika att själv bli brottsoffer
När skatteverket varnar för BankId-bedrägerier, och när Polisen står maktlös. Då hjälper det inte att blunda. Då handlar det om att göra det som går för att så långt det är möjligt förhindra att själv bli brottsoffer. Då får man försöka läsa in sig på ämnet och agera så förnuftigt man kan.

 

Svårt att hänga med i svängarna
Hur man än anstränger sig är det är verkligen inte lätt att hänga med i svängarna. I förrgår varnade Skatteverket för andrahandsinloggning med BankId. Den som gör det lämnar samtidigt ut all information om sig själv och alla e-tjänster.

Samma dag fattade Allmänna Reklarmationsnämnden, ARN beslut om den enskildes ansvar, ifall BankId blir kapat. Det är inte självklart att det är bankkunden som ska stå för förlusten. Varje ärende ska bedömas individuellt, skriver ARN.

Skatteverket varnar
för andrahandsinloggning med BankId

2018-06-14

Skatteverket varnar för att logga in mot Skatteverket via privata företags webbplatser. Sådan okontrollerad andrahandsinloggning innebär att den privata aktören kommer över all information om inloggaren.

Det har nyligen upptäckts att företag försökt skapa inloggning till Skatteverkets e-tjänster för att verifiera personuppgifter hos sina egna användare. Kunder har uppmanats att godkänna företagets inloggning mot Skatteverket med sitt BankID.

Skatteverket säljer eller tillhandahåller inte den här inloggningstjänsten och står alltså inte bakom detta.

”Släpper ifrån sig all information om sig själv”
—  Vi vill varna för detta. Den som med sitt BankID släpper in ett företag ger samtidigt åtkomst till all information om sig själv och alla e-tjänster. Logga inte in mot Skatteverket på något annat sätt än personligen med e-legitimation via Skatteverket.se, säger Pär Rylander, säkerhetschef på Skatteverket.

 

Allmänna Reklamationsnmämnden:
Bankerna kan bli skyldiga att betala om Bank-id kapas

2018-06-14

Läs hela nyhetsartikeln!
Klicka för länk.

Om en bedragare lyckats ta ut pengar via en bankkunds BankId blir det i värsta fall kunden själv som får stå för hela förlusten. Men även banken kan bli ersättningsskyldig vid BankId-bluffar — även om kunden varit oaktsam.

ARN, Allmänna reklamationsnämnden, avgjorde den 14 juni fyra av sex fall där bedragare hade tagit sig in på folks nätbanker genom att lura till sig deras BankId.

Alla fall måste prövas individuellt
– Alla fall måste prövas individuellt. Vår bedömning är att vid ett av de sex fall vi prövat har personen agerat oansvarigt och lämnat ut sina koder, säger Britta Ahnér Kågermann chef ARN.

Relaterat
Amatöradionyheterna: Artikel om ökande nätbedrägerier

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com