På besök hos ”radioten” Thomas i Norrköping
Har samlat radiomottagare sedan tidiga tonåren

Posted by Erik SM7DZV on 22 juni, 2018 in Nyheter |

Thomas provar en av rariteterna – en VEGA från Norge.
FOTO © Lennart SA5MMM

— Text: Claes Olsson SA5BRU, Norrköping —
— Bilder: Lennart Deimert SA5MMM  —

Philips, Dux, Concerton, Philco, Blaupunkt — you name it. Alla märken verkar finnas representerade i den digra samlingen av old time receivers. Tre stora källarlokaler där hyllorna dignar av gamla radiomottagare, många av dem i hördugligt skick.

För några månader sedan, läste jag en artikel i lokalavisen NT om en kille här i Norrköping som samlar på gamla radiomottagare och kallade sig själv för radiot. Skulle vara kul att träffa honom, tänkte jag och fick genom NT kontakt med mannen i fråga. Så nu var vi, dvs. jag själv och några kompisar från NDL, Norrköpings Distanslyssnare,  på besök hos ”radioten” Thomas Pettersson i Norrköping.

Samlat radioapparater sedan 15-årsåldern
Thomas har samlat på radioapparater i stort sett hela sitt liv, den första införlivade han i samlingen redan då han var i femtonårsåldern och nu, 30 år senare, har han cirka 500 apparater stående i sina tre källarlokaler. Hyllmeter efter hyllmeter av gamla godingar, de äldsta från 30-talet.

 

Mottagarna kommer från återvinningen och Tradera
Var har han då fått alla apparater från? Jo, i Norrköping fanns tidigare en slags återvinning kallad Tabulator. Den låg i Ljunga, strax utanför stan och där tog man i första hand reda på skrotade datorer. Dessa innehåller en hel del guld, främst då på kontakter och detta tog man tillvara på. Datorerna samlades in på återvinningsstationen Returpunkten i Norrköping, där man kunde lämna in sina uttjänta datorer och annat elektronikskrot.

Fick lov att hyra förrådsutrymme
Där lämnades också en hel del gamla radiomottagare och på diverse vägar hamnade många av dem via Tabulator hemma hos Thomas. Till slut blev det för många och då han började få röra sig i gångar i hemmet var det dags att hyra en lokal där han kunde ha sina apparater. Idag har lokalerna utökats till tre.

— Det började med att någon på Tabulator som kände igen mig och mitt radiointresse, tog kontakt med mig och undrade om jag var intresserad av att ”rädda” lite fina apparater som fortfarande fungerade. En hel del har jag också handlat på Tradera, säger Thomas. Många kostar bara någon eller några hundralappar, men det finns också de som kostar flera tusen.

– Det var med en sådan här gammal mottagare mitt DX-intresse återuppstod på 80-talet, berättar artikelförfattaren Clas.
FOTO © Lennart SA5MMM

Trångt. Omkring 500 radiomottagare, bandspelare och lite andra prylar.
FOTO © Lennart SA5MMM

Claes jobbade på NEFA — känner igen många modeller
Själv känner jag igen många av apparaterna. I mitten av 50-talet, efter ett pars års utbildning som radiomontör, jobbade jag på NEFA i Norrköping, där vi på licens tillverkade Philips-apparater. Jag jobbade där några år som felsökare, d.v.s. jag hade som uppgift att fixa de apparater som inte gick att få igång då de lämnade det löpande bandet. Visst är det kul att se en del av dessa som jag varit med om att bygga och letat fel i tillverkningen på.

 

Trångt mellan hyllorna
Vi är fyra man plus Thomas som trängs i de smala korridorerna mellan hyllorna. Då och då startar han någon kul mottagare, vi kollar bl.a. en där man samtidigt som man ställer in frekvensen också på en karta kan se en lysande punkt som visar var stationen ligger.

Sigge, mellanvågsexperten, hittar en amerikansk mottagare av märket Philco (ett dotterföretag till Philips). På den här mottagaren finns ett antal tryckknappar, märkta med NewYork-stationers call. De är alltså förprogrammerade för att direkt ta in dessa stationer, precis som vi trycker på P!, P2 o.s.v. då vi vill lyssna på dessa.

På ett ställe hittar vi en Luxor med trådbandspelare som lirar ”Twelwe Street Rag” då vi provar den.

— Vilken är din favorit i samlingen?

Thomas har svårt att välja. Inte svårt att förstå med det utbudet, men efter att ha kollat runt, pekar han på en ”stereostapel”. Det är en Philips av tidig årgång, antagligen från 50-talet med tillhörande skivspelare och lösa högtalare.

Vore kul med en större lokal
— Det vore kul om man kunde få tag i en större lokal där man kunde ha sina apparater och att kunna visa upp dem för allmänheten, kanske ett museum, tycker Thomas. Jag har haft kontakt med kommunen om en lokal i Åby, strax utanför Norrköping men den skulle rivas för att ge plats åt nya hyreshus, så det blev inget av det. Om man hade en större lokal, kunde man ju visa grejorna för allmänheten och ta lite betalt. Idag betalar jag några tusenlappar i hyra för de här lokalerna.

Samlar stenkakor också…
Thomas samlar på stenkakor också. Samlingen består idag av ett par tusen skivor, mest svensk musik från 130 och 40-talet. Men idag ligger han lågt med det, mest på grund av platsbrist.

Det tar os nästan två timmar att kolla igenom samlingen och vi önskar Thomas ”Lycka till” med samlandet” då vi lämnar honom. Vi får väl återkomma då han, förhoppningsvis fått sin nya lokal där vi säkert kan hitta några gamla godingar som vi missat.

Thomas mål är att alla hans radioapparater skall fungera. Här vid arbetsbänken. FOTO © Lennart SA5MMM

 

Länk:
NDL — Norrköpings Distanslyssnare. Klicka här!

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com