Kina öppnar 60-metersbandet på söndag

Posted by Erik SM7DZV on 27 juni, 2018 in Nyheter |

Paul Gaskell G4MWO påminner via Southgate Amateur Radio News om att Kina öppnar 60 meters amatörband nu på söndag.
Klicka på bilden för länk till artikeln.

— Av Erik SM7DZV —

Paul Gaskell G4MWO påminner via Southgate Amateur Radio News om att nu på söndag, den 1 juli, får kinesiska radioamatörer med B- och C-klasscertifikat tillgång till 60 meters amatörband.

Kina öppnar det nya frekvensområde på 5 MHz som WRC-15 beslutade om. Det kinesiska Ministeriet för Industri och Informationsteknologi meddelade den 18 april att radioamatörerna tilldelas frekvensområdet 5351,5 till 5366,5 kHz MHz.

 

Tilldelningen är sekundär, vilket innebär att amatörradion måste samexistera inom frekvensområdet utan att störa annan radiotrafik. Den högsta effekt som tillåts är 15 watt EIRP.

Läs mer om 60-metersbandet
Överenskommelsen om det nya 60-metersbandet för amatörradio gjordes under Internationella Teleunionens, ITU, Världsradiokonferens 2015, WRC-15. Konferensen beslutade rekommendera medlemsländerna att öppna 15 kHz inom 5351,5 till 5366,5 kHz MHz för amatörradio.

Många länder reagerade snabbt och öppnade bandet för radioamatörerna. Den svenska frekvensmyndigheten, Post- och Telestyrelsen, PTS, tillhörde inte de snabba. Efter tre års inkubationstid, läs långbänk hos PTS, ser det dock ut som att bandet kommer att öppnas även för svenska radioamatörer. Det väntas ske  mot slutet av detta år.

Här är länkar till artiklar som Amatörradio skrivit om det nya kortvågsbandet. Klicka här!

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com