Publiksuccé vid SAQ i Grimeton

Posted by Erik SM7DZV on 2 juli, 2018 in Nyheter |

Klart för sändning. Intresserad publik i sändarhallen.
FOTO © Mats SM7BUA

— Text och foto Mats Gunnarsson SM7BUA —

Solen strålade tillsammans med ”Grimeton SAQ veteranernas vänner” som kunde konstatera storpublik då man den 1 juli startade upp den snart hundraåriga Alexandergeneratorn. Vid tre tillfällen under dagen jobbade man på att förbereda för sändning på 17.2 kHz och kunde konstatera att den gamla trotjänaren fungerade helt tillfredsställande. Lyssnarrapporter strömmande in via email och amatörradiokontakter från stora delar av världen.

Det fanns mycket att utforska denna dag för både unga och äldre när man öppnade dörrarna för dagens aktiviteter. Naturligtvis stod sändningen från Alexandersson-generatorn i centrum, och genom hörtelefoner kunde publiken följa informationen på svenska, engelska och tyska.

 

Hans, SM6LWH en av de ansvariga vid SK6SAQ.
FOTO — Mats SM7BUA

Amatörradio på 40 och 20 meter
Amatörradiostationen SK6SAQ kördes på 40 och 20 meter och cw-operatörerna var Lars SM6NM och Mats SM7BUA. Drygt hundratalet QSO genomfördes under dagen, de flesta på 40 meter. Stationen var en FTdx3000 och ett PA som gav 800 watt ut till den stora logperiodiska antennen. En intressant demonstration av QSO via 47GHz-utrustning genomfördes av SM6ESG, Morgan tillsammans med SM6AFV Jens.

Loppis med radioprylar
Ett ”loppis-tält” med radioprylar lockade en del och utanför amatörradiostationen kunde man pröva på att hantera en telegrafinyckel. Teknikföredrag och teknikverkstad var välbesökta och serveringstältet hade fullt upp med att serva sugna kunder på korv och glass.

För barn och ungdomar fanns inte bara teknik utan också ansiktsmålning och åktur med hästskjuts.

Social mötesplats för radiointresserade
Den traditionella Alexandersson-dagen i Grimeton är inte minst en social mötesplats där radiointresserade från ett flertal länder möts. I besöksboken hos SK6SAQ fanns det ett 40-tal amatörradiocall, både svenska och utländska, men säkert fanns det många fler bland de teknikintresserade besökarna.

Fler bilder:

Antennsystemet SAQ.
FOTO © Mats SM7BUA

Leif SM7NCI  kollar en äldre mottagare vid SK6SAQ.
FOTO © Mats SM7BUA

Alexandersson-generatorn körs på mycket långa vågor medan SM6ESG Morgan kör på extremt korta vågor, 47 GHz.
FOTO © Mats SM7BUA

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com