Säpo och MSB i Almedalen i Visby
Varnar för manipulerad information

Posted by Erik SM7DZV on 3 juli, 2018 in Nyheter |
Uppdaterat 2018-07-03.
Uppdaterat 2018-07-04: Just nu (började klockan 08.00)
i Almedalen: MSB-seminarium om informationspåverkan.

Programtidningar Almedalsveckan 2018.
Foto Region Gotland – Malin Ericsson

— Av Erik SM7DZV —

Både Säkerhetspolisen SÄPO och Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap MSB är i veckan i Almedalen, Visby. Båda myndigheterna varnar för manipulerad information i syfte att påverka viktiga samhällsfunktioner.

Underrättelsehotet har ökat liksom samhällets sårbarhet. Säpo uppger att man sett möjliga tecken på otillbörliga påverkansförsök inför valet.

”Är detta sant?”
Allmänheten uppmanas vara uppmärksam på den information som kommer via sociala medier och fråga: ”Är detta sant? Är jag beredd att sprida den vidare”.

Sociala medier ofta helt utan faktakontroll
Det går absolut att använda sociala medier seriöst, men motsatsen är sorgligt nog långt ifrån ovanlig. På sociala medier, som Facebook och liknande, publicerar vem som helst vad som helst i vilket syfte som helst,  utan att författaren är ansvarig för att använda en bråkdels sekund för faktakontroll eller eftertanke. Sociala medier används också för att avsiktligt sprida falska uppgifter, manipulera opinioner och påverka allmänna val.

 

”Hur skyddar vi vår demokrati?”
”Hur vi skyddar vår demokrati mot informationspåverkan” är rubriken på det frukostseminarium som MSB arrangerar i Almedalen, onsdagen den 4 juli i det nyöppnade Soldathemmet.

Risk för hot mot valet i september
I höst genomförs val till riksdag, kommuner och landsting. MSB har identifierat att det finns en risk för att det svenska valet kan utsättas för informationspåverkan från främmande makt, bland annat mot bakgrund av att USA och flera europeiska länder har fått sina demokratiska val utsatta för just detta.

Hur identifierar, förstår och möter du en påverkanskampanj?

Länkar:
MSB hemsida: ”Hur vi skyddar vår demokrati mot informationspåverkan”  
Statens medieråd: Checklista för källkritik på nätet

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com