Ryssland ändrade sig om visum — Tänkte förhöra
dopningsavslöjaren Seppelt när han släppts in

Posted by Erik SM7DZV on 6 juli, 2018 in Nyheter |

Ryssarna ändrade beslutet att vägra dopingavslöjaren Hajo Seppelt visum till Ryssand under Fotbolls-VM men bestämde att han skulle förhöras, när han kom till landet.
FOTO © Büro Hajo Seppelt.

— Av Erik SM7DZV —

Den tyske journalisten Hajo Seppelt är känd för att ha avslöjat dopningen av ryska idrottsutövare. Vår nättidning rapporterade för två dagar sedan om att han hade vägrats visum för att åka till Ryssland och rapportera från fotbolls-VM för den tyska TV-kanalen ARD.

Ryssarna upphävde tre dagar senare beslutet att vägra Seppelt visum. De hade räknat ut att Seppelt skulle förhöras av ryska myndigheter, när han kom till landet.

Den 13 juni, efter att ha samrått med tyska säkerhetsmyndigheter, beslutade ARD därför att inte sända Seppelt till Fotbolls-VM. Resan ansågs alltför farlig.

Vi baserade vår artikel, om att Seppelt vägrats visum, på uppgifter från Reuters nyhetsbyrå och YLE på svenska. Vi skickade också en kontrollfråga till den tyska TV-kanalen ARD. Svaret har nu kommit från Justus Demmer, som är talesperson för Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB), som tillsammans med WRD har utgivaransvar för Hajo Seppelts arbete.

 

Demmer skriver i sitt svar:

Det är sant, att Seppelts visumansökan avslogs. De ryska myndigheterna angav inga skäl för beslutet. Seppelt förklarades helt enkelt vara en ”oönskad person”.

Beslutet att vägra visum drogs tillbaka av Ryssland tre dagar senare. Det nya beslutet var kombinerat med tillkännagivandet, att Seppelt skulle bli tvungen att inställa sig till en utfrågning av ryska myndigheter, när han anlände till landet.

Den 13 juni, efter samråd med tyska säkerhetsmyndigheter och statens departement, beslutade ARD att inte skicka Seppelt till Ryssland, eftersom resan ansågs farlig för honom.

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com