Åsksäsongen är här: Jorda och kortslut
Märk ledningarna — innan det börjar blixtra!
Klicka här för att se var åskan går just nu.

Blixturladdning mellan mark och moln.
Källa Wikimedia Commons.
— Av Erik SM7DZV —
Sommaren är här och med den både sommarkonditioner och åska. Svenska YLE ger råd till sina läsare om hur de ska undvika att träffas av blixten:
Dra ut stickkontakterna, undvik träd och håll dig helst inomhus – de är de bästa sätten att skydda sig själv, och sitt hemma när åskvädret drar in.
För radioamatörer gäller det dessutom att jorda och kortsluta — innan det börjar blixtra. En annan god regel är att redan nu märka upp alla antennkabler, så att de kan sättas tillbaka på rätt plats, när åskovädret eller åskfronten dragit förbi.
Orkanvarning för Newfoundland
Kanadensiska väderlekstjänsten har just nu en utfärdad orkanvarning. Ett oväder är på gång och väntas tillta i styrka. Det väntas gå mot de ostligaste delarna av Kanada och beräknas nå Newfoundland någon gång mellan sent onsdag kväll och fredag morgon.
IARU: Håll nödfrekvenserna fria!
IARU varnar inför orkansäsongen, som i år beräknas pågå från och med juni till och med november. Radioamatörer i regionen ingår i räddningsorganisationerna och IARU gick i slutet av juni ut med uppgifter om de olika ländernas nödfrekvenser på olika amatörradioband samt uppmanade alla övriga radioamatörer att hålla dessa frekvenser fria, när nödtrafik pågår eller erfordras.
Jorda och kortslut!
För radioamatörer i allmänhet är det dessutom en del andra saker att tänka på, enklast uttryckt i uppmaningen att jorda och kortsluta antennernas matarledningar.

Bengt Högberg SM3AAE.
Bengt SM3AAE:
— Hur man skyddar sin radiostation
Vår nättidning har sedan länge en sida som handlar om väder och åska. Där finns en artikel av ingenjören Bengt Högberg SM3AAE. Bengt bor i Forse cirka två mil väster om Sollefteå.
Han tog sitt amatörradiocertifikat 1959 och han har i hela sitt liv arbetat med kraftnät och starkström. I slutet av 1980-talet skrev Bengt tillsammans med sin bror en artikel som handlar om hur man skyddar sin amatörradiostation mot åska.

Kjell Ström PB3SM/SM6CPI (S.K.)
Vid något tillfälle har någon enstaka läsare försökt göra sig lustig över att vi refererade till en så pass gammal källa. Även om faktaförnekande förekommer kan dock konstateras att åskans och meteorologins fysik, så vitt känt är, inte har förändrats över tiden.
Länk till Bengts SM3AAE artikel
— Läs den.
Märk upp alla matarledningar — innan åskan kommer!
Märk upp alla matarledningar nu. Innan åskan kommer. Det brukar vara svårt att få alla kablar på rätt plats annars. Fråga en som vet.
Kjell PB3SM/SM6CPI (S.K.) om sommarkonditioner
Sommaren påverkar även vågutbredningen för radiosignaler. 2015 skrev Kjell Ström PB3SM / SM6CPI (S.K.) en artikel om sommarkonditioner och sporadiskt E:
Sommaren på norra halvklotet innebär att dämpningen av signaler i F-regionen är högre än vintertid, högst mitt på dagen. För en vertikalt reflekterad signal kan skillnaden uppgå till 10 – 20 dB och för längre avstånd betydligt högre, eftersom signalerna då måste fortplanta sig längre inom F-regionen. Det är därför som kortvågsbanden ofta kan förefalla vara “döda”.
Ta tillfället i akt att friska på kunskaperna om sommarkonditioner.
Här är länken.