Ett AGD-minne

Posted by Erik SM7DZV on 10 juli, 2018 in Nyheter |

 — Av Rolf SM5MX —

Rolf SM5MX minns vännen och kollegan Erik SM0AGD.
FOTO © Erik SM7DZV

Eftersom Erik, SM0AGD, arbetade vid UD:s sambandscentral i många år, var han en av mina hemmakontakter då jag tjänstgjorde på olika håll i världen.

Jag fick mycket radiohjälp därifrån men ibland kunde även jag bidra med något. Den IC-701:a Erik håller i ena handen där på moppen i Botswana köpte jag en gång åt honom när jag bodde i Tokyo och skickade hem till honom.

Korta sovpass väckte förundran
När jag senare var XV7SW och arbetade i Hanoi var Erik ute på en av sina DXpeditions i Stilla Havet. Han skulle komma igång en angiven tid på en viss frekvens, och jag hörde hur de förväntansfulla pile-up-deltagarna i USA diskuterade vad som skulle hända. Någon tyckte det var märkligt att Erik sov så korta pass och man undrade över att han så att säga klarade av det.

 

Ragchew på svenska förklarade
Erik kom igång och jag lyssnade väl någon timme utan att lägga mig i. Jag gjorde ett kort anrop på CW och vi fick kontakt. Erik hade nog bestämt sig för att ta rast ungefär då, för han avbröt sina 5NN och började ragchewa på svenska; alla väldisciplinerade JA och W höll andan.

Jag kunde då inte låta bli att nämna den amerikanska diskussionen om att han sov så korta pass. Erik förklarade då, ”Det här är mycket enkelt. Jag har en luftmadrass med pyspunka. När jag kommit ned till golvet, kan jag inte sova längre och brukar då köra lite radio igen”.

Google Translate fanns inte på den tiden, men jag gissar att man nog ändå inte hade kunnat förklara ordet ”pyspunka” för de tålmodiga åhörarmassorna runt Stilla Havet.

Etiketter: ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com