Idag firar Frankrike sin nationaldag

Posted by Erik SM7DZV on 14 juli, 2018 in Nyheter |

Nattvy av Paris från Tour Montparnasse.
FOTO Benh LIEU SONG – Paris – Wikimedia Common

— Av Erik SM7DZV —

Den franska nationaldagen idag firas till minne av att uppretade folkmassor den 14 juli 1789 stormade den medeltida fästningen Bastiljen i Paris. Det var starten av den Franska Revolutionen.

 

Bastiljen användes som fängelse för tjuvar och den tidens normalkriminella. Stormningen inledde den Franska Revolutionen och var början på ett uppror mot envåldshärskaren kung Ludvig XVI. Kungen giljotinerades 1793 på Place de la Concorde. Den Franska Revolutionen avskaffade landets feodala statsskick och möjliggjorde införandet av liberal demokrati.

Metern definierades
En effekt av omvälvningarna efter Franska Revolutionen var bland annat att metersystemet infördes. En meter definierades ursprungligen som en tiomiljondel av jordmeridiankvadranten. Arkivmetern användes fram till 1960. En meter är numera definierad som den sträcka som ljuset tillryggalägger i absolut vakuum under en 299 792 458-ondel av en sekund, dvs ett genom ljushastigheten i meter per sekund.

Beräkning av våglängd
Vid beräkning av våglängd för radio används som bekant det avrundade värdet 300 000 kilometer per sekund. För att undvika en massa nollor kan man använda formeln 300/frekvensen i MHz. För frekvensen 3535 kHz blir våglängden då 300/3,535 meter, dvs 84,866 meter. Utan avrundning skulle svaret har  blivit sex centimeter kortare, 84,807 meter.

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com