Beprövad amatörradioteknik användes
vid räddningen av det thailändska fotbollslaget

Radioamatörkonstruerad utrustning användes, när det thailändska fotbollslaget räddades, rapporterar nätsiten Hackaday.com.
Klicka på bilden för att läsa artikeln.
— Av Erik SM7DZV —

Bo SM5CJW visar DSB-transceivern som används för kontakt mellan dykarna nere i grottan och pejlarna på markytan.
FOTO © Erik SM7DZV.
Mobiltelefoner fungerar inte under under jord eller inom vidsträckta katastrofområden. Ett färskt exempel på detta var när det thailändska pojkfotbollslaget skulle undsättas, sedan de fastnat i en översvämmad grotta.
Nätsiten Hackaday.com hade för några dagar sedan en artikel om hur långvågig amatörradioteknik togs till användning, när det thailändska pojkfotbollslaget räddades.
Brittiska rådet för räddningsinsatser i grottor, The British Cave Rescue Council (BCRC), tillfrågades om experthjälp. BCRC hade tillgång till HeyPhones, en 17 år gammal amatörradiokonstruktion för långvåg, konstruerad av John Hey G3TDZ (S.K.).
Kommunikation och pejling i Lummelunda
Förra året hade Amatörradionyheterna en serie reportage om utforskningen och karteringen av Lummelundagrottan på Gotland. I det arbetet används utrustning för extrem långväg, 32 kHz, både fär pejling och positionsbestämning och för talförbindelse mellan dykarna nere i grottan och personal uppe på markytan. Oscillatorn är av samma slag som används i klockor, den är extremt frekvensstabil och har mycket lågt pris. Bo Lenander SM5CJW är den som konstruerat utrustningen.
Länkar:
Avancerad pejling används när Bo SM5CJW och speleologerna fortsätter kartlägga Lummelundagrottan
Kort introduktion till Bosses SM5CJW livslånga intresse för grottforskning