SJ8HQ – En improviserad insats i IARU-testen

Posted by Erik SM7DZV on 20 juli, 2018 in Nyheter |

SJ8HQ — SSA:s anropssignal under IARU-testen.

— Av Eric SM6JSM —

Eric SM6JSM, SSA:s teamleader, rapporterar om den nyss genomförda IARU-testen

Vi som tycker om att köra contest kunde föregående helg njuta av full aktivitet på alla kortvågsband från 10 till 160 meter och på både CW och SSB. Andra helgen i juli varje år organiserar IARU ”HF Championship” som skiljer sig från andra tävlingar på flera sätt:

De s.k. HQ-stationerna som representerar IARUs medlemsländer får använda sig av en sändare per band och mode, d.v.s. man kan ha 12 stationer i gång samtidigt. Dessutom får dessa stationer vara utspridda över hela landet så länge antennerna befinner sig inom samma ITU-zon.

Inte missat en test sedan mitten av 90-talet
Det är inte alla länder som kan få ihop starka lag, men tyskarna och spanjorerna kämpar för det mesta om topplaceringarna. SSA:s insats brukar vara betydligt blygsammare, men vi har inte missat en test sedan mitten av 90-talet. Vi har använt oss av olika signaler under åren som t.ex. SKØHQ, SK9HQ och nu SJ8HQ.

 

”Semestermånad  — Inte lätt få ihop ett starkt lag”
Jag hade hoppats att någon större klubb skulle visa intresse, men dels vill de ofta köra med egen signal och dels infaller denna test mitt under den svenska semestermånaden vilket inte gör det lättare att få ihop ett starkt lag.

56 mejl gav sju operatörer till testen
Ett par dagar före testen skickade jag 56 mail till de mest aktiva i HF-Cupen och fick till slut ihop ett trevligt gäng på sju operatörer. Vi gjorde en preliminär uppdelning av banden och modena som i huvudsak höll under 24-timmarstesten med endast små ändringar.

Det var mycket varmt hela helgen, +29 grader i radiorummet på Vaberget, SK6Ws stationsplats, och dessutom fick jag springa ut efter varje vridning på beamen eftersom nålen på rotorn vägrade röra på sig och inte visade åt vilket håll jag sände.

En av stationsplatserna — Vabergets topp väster om Karlsborg
Vabergets topp är dessutom en populär utflyktsplats så jag fick flera gånger hjälpa turister att hitta ett gammalt fort 200 meter från vår antenn. Vi har ett högt torn som folk brukar vilja klättra upp i, och det tillåter vi så länge de inte klättrar längst upp och rör våra antenner!

Loggar sammanställda — Video på YouTube
Efter testen har loggarna sammanställts, med ovärderlig hjälp av Leif SB7W. Den sammanställda loggen är nu uppladdad till ARRL. Leif har även lagt ut en 2,5 timmar lång video på YouTube som verkligen visar vilket hårt jobb det är att sitta timme efter timme och ropa ”CQ Contest Sierra Juliet Eight Hotel Queen”, men som samtidigt visar hur hiskligt roligt att få svar.

Klicka här för länk till Youtube.

”Tack alla operatörer från SSA”
Antalet QSO blev 3,720 och preliminär poäng 752,748. Ingen topplacering, men ett värdigt bidrag till denna speciella tävling.

Tack till alla operatörer från SSA!

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com