Jan Höst SM6VTR S.K.

Posted by Erik SM7DZV on 28 juli, 2018 in Nyheter |
Publicerat 2018-07-25.

Jan Höst SM6VTR vid sin radiostation i augusti 2017.
FOTO © Erik SM7DZV

— Av Erik SM7DZV —

Under drygt tre års tid hade jag förmånen att få lära och känna och arbeta tillsammans med Jan Höst, SM6VTR, i Alingsås. Jan var den pensionerade marintelegrafisten som bestämde sig för att dokumentera sjömansspråket ”innan allt faller i glömska och försvinner in i radioskugga”.

Jan SM6VTR har gått ur tiden Det hände den 12 juli 2018 sedan han drabbats av stroke. Läkarna i Alingsås och på Sahlgrenska Sjukhuset i Göteborg stod maktlösa och Jan avled några få dagar efter insjuknandet.

Första berättelsen — om språkförbistring
Min första kontakt med Jan fick jag våren 2015, när han skickade till mig ett manuskript som handlade om språkförbistring. I maj 1966, ombord på MS Fidelio, med last av folkvagnsbilar destinerade till New York, ville kaptenen veta ifall USA hade sommartid. Jan skickade frågan till Chatham Radio WCC: ”Have you summertime?”. Svaret blev att tulpanerna stod i blom.  — I Nordamerika används begreppet ”daylight saving time” för sommartid…

Mer än 100 sidor om sjömansspråket
”Innan radioskugga inträder”
Efter det skickade Jan en mer än 100 sidor lång berättelse om sjömansspråket från A till Ö, ”innan radioskugga inträder”, som han uttryckte det. Det första avsnittet om sjömansspråket — A som i ABC-telegram — publicerade Amatörradionyheterna den 16 januari 2016. Det artonde och sista avsnittet — Ö som i Öman — publicerade vi i januari 2018.

 

Jans berättelser var mycket uppskattade av Amatörradionyheternas läsare. En pensionerad gnist förklarade att han kände igen allt, miljöerna och lukterna, när han läste berättelserna.

Fiddler´s Green
Jan har berättat om Fiddler´s Green, sjöfolkets eget himmelrike. Hans favoritversion av balladen med samma namn var en liveinspelning med The Dubliners.

”Mr. ska vara rädd om levern”
Jan har berättat om när han sände till Göteborg Radio, SAG, från ett område med mycket hårt väder och åska. Sjögången var hård och fartyget rullade så att Jan var tvungen att hålla sig fast med ena handen, spjärna emot med fötterna och klämma fast telegrafnyckeln mellan knäna. Sändningen blev därefter. Operatören på Göteborg Radio trodde att Jan var onykter och sände tillbaka: ”Mr ska vara rädd om levern”.

Mannen som var neutral
Jan har berättat om mannen som var neutral och om många många andra sjömän han mötte.

Jans berättelser blev många. När jag frågade efter berättelser om radioamatörer som i början av sina karriärer hade kört utan licens, ”kört svart” hade han en sådan också. Han satte själv rubriken: ”Mitt liv som brottsling”. Den finns här i en separat artikel.

Tyckte om att skriva
Jan tyckte om att skriva eftersom han själv tyckte om ”att höra radiorelaterade historier och om radioteknik från förr, innan det totalt faller i radioskugga och glömska”.

Ville hinna före glömskan
Jan var unik. Han tyckte om att lyssna till och att skriva ned berättelser om sjöfolk och om livet till sjöss. Han ville hinna före glömskan och radioskuggan. Nu har berättarens röst tystnat. Radioskugga råder. Jan har lämnat Östra Ringgatan i Alingsås för Fiddler´s Green.

Jan Höst blev 78 år. Närmast sörjande är hustrun och livskamraten sedan 54 år Ingrid Graaf Höst. Begravning kommer att ske den 17 augusti klockan 14.00 i Christinae Kyrka i Alingsås.

Länkar
Amatörradionyheterna: Här är telegrafisten Jan SM6VTR i Alingsås
som vill rädda sjömansspråket från glömskan

Amatörradionyheterna: Länkar till artikelserien Sjömansspråket, 18 avsnitt.

Jan Hösts sjömansbok 1962: MS Gandia.

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com