Radioamatören som köpte drönare
i stället för en ny kortvågsstation

Posted by Erik SM7DZV on 30 juli, 2018 in Nyheter |
Publicerat 2018-07-28
Uppdaterat. 2018-07-29. och 2018-07-13.  Fler bilder tillfogade.

Göran SM7DMY köpte drönare i stället för ny kortvågstransceiver. I bakgrunden Gillberga Stenbrott på Öland.
Foto © Erik SM7DZV

— Av Erik SM7DZV —

När Robert Wells nyligen gav en konsert i Gillberga stenbrott på nordvästra Öland fanns Göran Uvner SM7DMY på plats för att videofilma evenemanget från luften. Göran är den pensionerade och passionerade fotografen med mera, som förra sommaren bestämde sig för att köpa en kvalificerad drönare i stället för en ny kortvågsrigg.

Sedan dess har Göran haft fotograferingsuppdrag åt Ölands Turistbyrå och turistföretag på ön, Borgholms Slott och många fler.

Under konserten med Robert Wells hade Göran som extra säkerhet engagerat en medlem ur Ölands Radioamatörer, vars enda uppgift var att hålla drönaren under uppsikt och på olika sätt bistå under flygningen. Kommunikationen mellan piloten och medhjälparen gick över amatörradions tvåmetersband.

 

Drönaren under pågående fotografering.
FOTO © Erik SM7DZV.

Drönarbild från konserten med Robert Wells.
Foto © Göran Uvner.
Klicka på bilden för länk
till Görans album med ölandsbilder. Samtliga bilder Copyright © Göran Uvner.

Öländska Stenkusten
Gillberga stenbrott är en spektakulär plats på den öländska stenkusten. Stenbrottet används fortfarande. Den djupaste delen i norr har utformats som en scen och med plats för publik. Den lodräta bergväggen av kalksten är 18 meter hög och bildades under 18 miljoner år. Den öländska kalkstenen bildades under ordovicium. Det är en geologiskt tidsålder som inleddes för omkring 480 miljoner år sedan. Det som i dag är Öland låg vid den tidpunkten söder om ekvatorn.

Göran Uvner, SM0DMY — sommartid SM7DMY — funderade förra sommaren på att skaffa sig en billig kortvågsrigg för att på allvar återuppta amatörradiohobbyn som legat i träda under flera år.

Började fotografera med mammas lådkamera
Göran har förflutet bland annat som gammal radioreparatör, journalist, fotograf, redaktör och egen företagare. Intresset för fotografering och teknik har följt Göran sedan han i småskoleåldern började fotografera med sin mors lådkamera.

Genom en gammal kollega fick han förra sommaren tillfälle att se hur drönare med kamera kan användas. Det var då Göran bestämde sig för att åtminstone tills vidare vänta med att köpa kortvågstransceiver. En ny drönare för fotografering lockade mycket mer.

Uppväxt i Borgholm
Göran växte upp i Borgholm på Öland, på Västra Kyrkogatan. När han valde gymnasieinriktning, mellan sina två huvudintressen fotografering och radio, valde han radio. I förlängningen ledde det till att Göran fick sommarjobb hos Elin Nilsson som drev Borgholms Radioverkstad. Av en äldre arbetskamrat, Göran Persson, fick han lära sig felsöka och reparera radiomottagare.

Rengöra rakapparater
— Men mycket av jobbet handlade om att rengöra gamla rakapparater, berättar Göran. Så fick jag börja gå ut i butiken och sälja transistorapparater och rakapparater till turiser. Hela miljön var kul.

— Nästa sommarjobb var som fixpelle på Nilssons foto, minns Göran. Det handlade mest om mörkrumsjobb, att stå och framkalla och andas in ångorna…

Har sin realexamen på åttamillimetersfilm
— Jag har alltid varit intreserad av fotografering, ända sedan jag fick börja använda mammas lådkamera, säger Göran. Jag köpte en åtta millimeters filmkamera. Jag har min realexamen på egen film.

— Men jag valde inte foto. Jag sökte tele och hamnade på telelinjen i Karlskrona. Sedan följde Flottans Teleskola på Skeppsholmen, där jag muckade som underofficer. Jag blev radioamatör, när jag var lärare för telegrafisterna på Flottans teleskola. Då, enda gången i livet, kom jag upp till 80-takt i telegrafi och på det fick jag A-certifikat.

Sökte jobb som redaktör
Ett tag därefter sökte tidningen Radio och Television en redaktör.

— Jag skickade in en ansökan, berättar Göran. Till den gjorde jag ett tillägg: ”Kolla inte mitt betyg i uppsatsskrivning. Men jag är väldigt bra på att beskriva tekniska samband.”

Fick jobbet för att han var radioamatör
Göran fick jobbet. Det hade funnits utbildningsmässigt mer kvalificerade sökande. Men efteråt kom det fram att Göran fick jobbet för att han var radioamatör.

Drönare i amatörradions tjänst
För Göran blev det ingen ny transceiver under förra året. Just nu handlar mycket av funderingarna om på vilka olika sätt man kan använda en drönare tillsammans med amatörradio. Konserten med Robert Wells i Gillberga stenbrott var en variant. En annan handlar om hur drönaren kan användas som verktyg för att sätta upp antenner. I augusti kommer Göran att dokumentera fyrhelgen vid Ölands Norra Udde, Långe Erik. Det arbetet kommer att utgöra en del av underlaget för en videofilm om Ölands Radioamatörer.

Länk:
Exempel på Görans bilder och videofilmer från Öland . Copyright Göran Uvner.

Gillberga Stenbrott 2018.
FOTO © Göran Uvner.

Drönarfoto från inspelningen vid Robert Wells konsert i Gillberga stenbrott. Drönarpiloten Göran Uvner i gul väst. Medhjälparen från Ölands Radioamatörer till höger, representerad av ordföranden SM7DZV Erik, stod för radiosambandet.
FOTO © Göran Uvner.

Närbild. Drönaren på väg in för landning.
FOTO © Erik SM7DZV

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com