Facebook stängde 32 konton med 290 00 följare:
”Politisk kampanj ville påverka höstens val i USA”

Posted by Erik SM7DZV on 1 augusti, 2018 in Kommenterad nyhet, Nyheter |

Mark Zuckerberg, Facebooks grundare, ordförande och VD.
FOTO Facebook.
Klicka på bilden för länk till Facebooks nyhetsartikel.

— Av Erik SM7DZV —

Facebook uppger att de upptäckt en samordnad politisk kampanj som tros försöka påverka det amerikanska mellanårsvalet i november. I kampanjen deltar, enligt vad som nu är känt, drygt 30-talet falska konton och sidor, som nu har stängts.

Användarna som tagits bort hade mer än 290 000 följare på Facebook. Om följarna också är troll framgår inte av rapporteringen.

Uppgifterna kommer ursprungligen från New York Times som refererar till företrädare för Facebook och Facebooks nyhetssida på nätet.

 

Facebook uppgav i går att man identifierat och stängt 32 sidor med falska användarkonton på Facebook och Instagram. Facebook skriver att kontona hade skapats i politiskt syfte för att störa USA:s mellanårsval kommande höst. Enligt företagets uttalande är undersökningen fortfarande i startgroparna.

Svenska YLE uppger att användarna, som nu tagits bort, hade över 290 000 följare. Facebook undersöker nu det inträffade tillsammans med USA:s federala polis FBI.

Facebook: ”Förbjudet att vilseleda”
Facebook framhåller på sin nyhetssida att det är förbjudet ”för personer eller organisationer att skapa nätverk eller konton för att vilseleda andra om vilka de är, eller vad de håller på med.”

Ryska metoder
The New York Times skriver att Facebook inte direkt har kopplat kampanjen till Ryssland, men skriver att ”företrädare för Facebook uppger att vissa av verktygen och teknikerna är desamma som användes av The Internet Research Agency, den Kreml-anknutna grupp som uppmärksammades i det nyligen kungjorda åtalet rörande påstådd påverkan i 2016 års presidentval.

Länkar:
Svenska YLE: Facebook: Nytt försök att påverka kommande amerikanska val identifierat 
The New York Times: Facebook Identifies an Active Political Influence Campaign Using Fake Accounts 
Facebook Nyhetssida: Removing Bad Actors on Facebook
(Läs hela artikeln, inklusive ”What we have learned so far”)

 


Redaktionell kommentar:

”Vi måste avlära oss det vi lärt oss…”

Till de avstängda sidor, som hade flest följare,  hörde ”Mindful being”.  Sidans devis var

We must unlearn what we have learned because, a conditional mind cannot comprehend the infinite.” 

Fritt översatt till svenska blir det ungefär:

”Vi måste avlära oss det vi lärt oss därför att ett [begränsat] [medvetande] kan inte förstå det oändliga.”

”Ju mindre människor kan
desto lättare blir de att manipulera”
Annorlunda uttryckt är det enligt samma filosofi bättre ju mindre människor vet. Ur överklass- eller maktperspektiv är det naturligtvis bra. Den som inte har några kunskaper har bara en högst begränsad kunskapsmängd eller världsbild att utgå från. En sådan person är lätt att manipulera och indoktrinera.

Dåliga radiomottagare och störsändning
Det finns historiska exempel på hur totalitära regimer till exempel tillhandahållit undermåliga radiomottagare eller ägnat sig åt störsändning för att medborgarna i det egna landet inte skulle få tillgång till radionyheter från andra länder. I dag har vi aktuella exempel på länder där internet begränsas för att befolkningen inte ska få tillgång till nyheter och fakta.

Värderingarna avslöjas
Det är inte speciellt svårt att se vilka värderingar som styr de organisationer och personer som startade de fejkkonton som Facebook nu identifierat och stängt: Världen ska förändras genom att hota, fördumma och skriva om historien. Beskyll dina meningsmotståndare för att sprida ”fake news”.

Konstigt. Var har jag hört det förut?

2018-08-01
Erik SM7DZV

Etiketter: , , , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com