På rymdväderfronten intet nytt

Posted by Erik SM7DZV on 6 augusti, 2018 in Nyheter |

— Av Erik SM7DZV —

Dagens prognos för kortvågskonditioner, från australiensiska SWS, tyder inte på att några dramatiska förbättringar av kortvågskonditionerna är att vänta.
Illustration: Skärmklipp ur nyhetsbrev.
Klicka på bilden för länk till NOAA:s Sunspot Number progression.

Egentligen är denna notis inget annat än en ickenyhet.

Den handlar om att rymdvädret och kortvågskonditionerna är ungefär som i går, och att inte mycket tyder på att de kommer att ändras till i morgon.

Solfläckscykeln och kortvågskonditionerna är i botten, och allt talar för att de kommer att ligga kvar där åtminstone ett par år till.

Spaceweather.com har idag en diskret notering om att en mindre jordmagnetisk oro kan komma att inträffa idag och i morgon då jorden går in i ett område av solvind med hög hastighet. Vad det blir för verkan återstår att se.

Dags för Perseiderna denna vecka
Den årliga meteorskuren i stjärnbilden Perseus, Perseiderna, i början av augusti ger hopp om goda möjligheter för meteorscatter de närmaste dagarna. Störst chans att se meteorregnet, ”stjärnfallen” anges till strax före soluppgångarna kommande söndag och måndag (12 och 13 augusti).

 

124 dagar utan solfläckar hittills i år
Det har i år, fram tills nu, nu gått 124 dagar utan solfläckar. Under 57 procent av alla dagar i år har solen varit blank. Herrmanns radioprognos lyser rött, dag efter dag. Australiska Rymdväderbyrån rapporterar oförändrad solaktivitet dag efter dag. Deras T-index, förhållandet mellan observerad och prognosticerad MUF, bekräftar de dåliga kortvågskonditionerna.

Lita inte på prognoserna — lyssna på radion
Men som vanligt gäller den gamle furirens visdomsord: ”Vid bristande överensstämmelse mellankarta och terräng, ska störst tilltro sättas till terrängen.” Även om radioprognoserna för kortvåg verkar nedslående, gäller det att använda radiostationerna och lyssna. Öppningarna finns och då gäller det att vara beredd.

Länkar:
Spaceweather.com  
NOAA: Sunspot Number Progression  
Wikipedia: Perseiderna

Etiketter: , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com