KRAS — Radioklubben i Kalmar fyller 50 år

Posted by Erik SM7DZV on 6 augusti, 2018 in Nyheter |

— Av Erik SM7DZV —

Uppdaterat: 2018-08-06.  2018-08-07: Rättat korrekturfel.

Lennart SM7CLM. En av grundarna och KRAS förste ordförande.
Fotot från 2007.

Nostalgivarning! 
KRAS jubileumsskrift från 1978.

Klicka på bilden för att ladda upp filen (pdf)

Radioklubben i Kalmar, KRAS — Kalmar Radio Amateur Society — fyller 50 år i år.

Klubben bildades 1968 och fyllde 50 år redan i februari. I samband med klubbens tioårsjubileum utgavs ett jubileumsnummer som går att ladda ned från nätet.

I jubileumsnumret från 1978 skrev klubbens dåvarande och förste ordförande en historik över de första tio åren.

Lennart SM7CLM får frågan hur han minns klubbens första årtionden:

— Vilken härlig tid, sammanfattar Lennart. Jag tyckte att alla som vi hade att göra med var väldigt intresserade, förstående och hjälpsamma.

— Kommunen, dåvarande Kalmar stad, gav oss startbidrag och inredningsbidrag på 2000 kronor  och en toppenfin nyrestaurerad klubblokal i Kläckeberga gamla skola.

Vid årsmötet med KRAS i år beslutade klubben att inte genomföra något 50-årsjubileum. För en vecka sedan dammade det gamla gänget från 1968 och början av 1970-talet därför av jubileumsskriften från 1978.

 

Läs Lennarts SM7CLM  berättelse
om när Radioklubben i Kalmar bildades:

Här Lennarts inledande beskrivning av klubbens första tio år. Textavsnittet är lätt redigerat jämfört med originalet. Klicka på bilden av omslaget för att ladda ned KRAS-Nytt nr 1 från år 1978.

I början av februari 1968 fick Lennart SM7CLM telefon från Lennart Månsson SM7DKY och Evald Fernstedt SM7CGT, som undrade om man inte skulle träffas en kväll och bilda en lokal amatörradioklubb. Man träffades nästa måndag, den 8 februari. De som hade hörsammat inbjudan var förutom de tre ovan nämnda bland andra SM7BLQ Sylvia, SM7APV Ulf Benndorf, med dåvarande YL Nina, Kenneth Olsson och Helmut Schlein. Föreningen bildades och styrelsen fick följande utseende: ordförande SM7CLM, sekreterare SM7APV, kassör SM7CGT och materialförvaltare Helmut Schlein.

Startade telegrafikurs
Efter sommaren startade klubben en egen telegrafikurs med över 20 deltagare. Lokalen lånade TBV ut med både bandspelare och kaffekoppar. Intresset var mycket stort och telegrafieleverna kom från alla håll runt Kalmar och Nybro. Det var en mycket stimulerande och tacksam uppgift att vara telegrafilärare och instruktör.

Tiotal elever godkända för C-certifikat
Efter två terminer av intensiv träning blev ett tiotal elever godkända för C­-certifikat ute på F­12. Bland dem var en mycket ung grabb, som numera har en mycket välkänd signal världen över nämligen SM7EAN Mats Espling.

Kläckebergatiden
Därefter följde Kläckebergatiden. Efter en kortare tids väntan gav oss Kalmar Stad, som det hette på den tiden, startbidrag och inredningsbidrag på 2000 kronor­ och en toppenfin nyrestaurerad klubblokal i Kläckeberga gamla skola. Lokalen hade tidigare varit slöjdsal. I april 1969 flyttade vi in i lokalen som fått nytt parkettgolv och nymålade tak och väggar.

SK7CA
Därefter följde en mycket aktiv tid i KRAS historia. Klubbstation och klubbsignal SK7CA inskaffades och var flitigt i luften. Antennen bestod av en G5RV. Telegrafnycklar och bandspelare fixades också. Telegrafiträningen flyttades till ett specialinrett rum, för att inte andra aktiviteter skulle bli störda i den stora lokalen. I denna fanns — förutom klubbstationen — sammanträdesbord, myshörna med härliga soffor och fåtöljer. Där fanns också alla slags tidningar och kataloger.

Klubbmöten varje tisdagkväll
Varje tisdag höll vi möte och därefter följde något aktuellt program. Kvällarna avslutades alltid med kaffe och tilltugg. Dessa möten samlade alltid mellan 15 och 20 medlemmar.

VHF-utställning 1970
Höjdpunkten på Kläckebergatiden var en VHF­-utställning som klubben ordnade i november 1970. Speciella VHF­gäster, var inbjudna från Skåne för att hålla föredrag och visa och sälja det senaste på VHF-­fronten. Intresset var på uppåtgående i och med att tvåmeters kanaltrafik på FM hade kommit till Kalmar. Mötet i Kläckeberga samlade ett fyrtiotal intresserade.

Ladda ned hela jubileumsskriften från 1978 genom att klicka på omslagsbilden uppe till höger.

Länkar
Klicka här för att ladda ned jubileumsnumret (pdf):
KRAS-Nytt_1-1978
Läs mer om Repeatern SK7RFL – Flitiga Lisa
Läs också Connys SM7GMD artikel om repeatern SK7RFL:s historia

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com