Radiolyssnandet i Norge efter DAB
det lägsta sedan Andra världskriget

Posted by Erik SM7DZV on 6 augusti, 2018 in Kommenterad nyhet |
Publicerat 2018-08-01 kl 17.34.
Uppdaterat 2018-08-06.

Blaupunkt rundradio modell 2420. Många radiostationer har försvunnit från långvåg, mellanvåg och kortvåg. I Sverige fungerar fortfarande FM-bandet (”UKV”). Men i Norge är det tyst.
FOTO Erik SM7DZV
Klicka på bilden för länk till artikel i Nettavisen.no.

— Av Erik SM7DZV —

År 2011 beslutade Norge om att införa DAB-radio. År 2017 släcktes de sista stora FM-sändarna för rundradio, och då försvann NRK, Bauer Media och Modern Times Group från FM-nätet. Sedan dess sjunker radiolyssnandet som en sten.

Amatörradionyheterna har rapporterat hur lyssnarna övergivit NRK och hur lokala piratradiostationer öppnats. Den senaste statistiken visar att radiolyssnandet i Norge fortsätter att minska kraftigt. Sedan FM-stationerna släcktes och DAB-radion infördes lyssnar mindre än hälften av hushållen på radio varje dag.

 

Förra året, innan FM-nätet släcktes helt, låg lyssningen på 65 till 70 procent av hushållen vaje dag. Ny statistik visar att radiolyssnandet fallit kraftigt. NRK når enligt de senaste siffrorna ut till 48,5 procent av hushållen nu ut till mindre än hälften av hushållen — mindre än vartannat hushåll.

ITU: FM-radio kritiskt viktig i nödsituationer
Internationella Teleunionen, ITU, framhöll i ett uttalande från världsradiokonferensen i Genève 2015 att det finns “stödjande bevis för att markbunden sändning spelar en kritiskt viktig roll när det gäller att sprida information till allmänheten i nödsituationer”.

Översatt till vanlig svenska betyder det att FM-rundradio är det bästa som finns för att nå ut med information till många människor i samband med nödsituationer och naturkatastrofer.

Sverige om DAB: Nej Tack
I en digitalradioplan för Sverige från 2014 föreslogs att Sverige skulle övergå från FM till DAB+ år 2022 eller senast 2024. Regeringen meddelade före sommaren 2015 att man inte tänkte gå vidare med förslaget. Regeringen menade att det finns frågor som är olösta, till exempel när det gäller digitalradions räckvidd och robusthet, och hänvisar till olika remissinstanser.

Dyrköpt norsk erfarenhet
Norrmännens dyrköpta erfarenhet för att först i världen gå över till DAB är att omkring 20 miljoner fullt fungerande FM-apparater måste skrotas (Källa: Nettavisen.no) och ersättas med nya DAB-apparater till skyhöga kostnader.

Länkar:
Nettavisen.no: Laveste radiolytting siden 2. verdenskrig med DAB
Dagens Nyheter: Radiolyssnandet går ner i Norge
Amatörradionyheterna: Norska lyssnarna överger NRK
Sveriges Radio: Kulturminister Alice Bah Khunke: Stopp tills vidare

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com