Radiomasten i Morokulien knäcktes i stormen

Posted by Erik SM7DZV on 11 augusti, 2018 in Nyheter |
Publicerat 2018-08-10 klockan 23.10.
Uppdaterat 2018-08-11.

–  Masten bröts på två ställen och av antennerna blev det bara skrot,
sammanfattar Odd Westby SM4SXQ.
  Bilden ger syn för sägen.

FOTO © Odd SM4SXQ

Den grova björken bröts ett par meter över mark och ledde till att masten rasade. 
FOTO © Odd SM4SXQ

Radiomasten i Morokulien rasade i går, sedan en kraftig björk brutits av under stormen och fallit över två av mastens tre staglinor.

Björken bröts av ett par meter över marken och ramlade över två av de tre staglinorna så att masten drogs mot stationsbyggnaden. Lyckligtvis höll den tredje omgången staglinor, på andra sidan av masten, vilket gjorde att masten knäcktes på två ställen och drogs ut från från huset.

Stugan klarade sig
– Hade masten ramlat åt det andra hållet hade den slagit sönder stugan, säger Odd.

 

Masten, en 32 meter hög Wibe 28-280 med tre stagnivåer sattes upp för tio till 15 år sedan. Det fanns tre omgångar staglinor med 120 graders vinkel mellan varandra.

– Vi funderade då på hur mycket staglinorna skulle hålla, så för säkerhets skull satte vi dit dubbla, säger Odd.

Det har blåst värre
– Det har blåst mycket värre än i går. Det som hände nu var att björken gick av och föll så att det bara blev staglinor från ett av fästena kvar. Den höll som tur var och drog masten ut från stugan. Kvar blev en hög skrot.

Masten bröts på två ställem,. Stugan klarade sig lyckligtvis utan skador.
FOTO © Odd SM4SXQ

 

Antennfarmen
Antennerna i masten har varit en åtta elements logperiodisk antenn för kortvåg. Över den satt en yagi för 6 meter. Daär fanns  också logperiodiska antenner för VHF och UHF. På toppen satt en vertikal. totalt har antennfarmen varit rustad för frekvenser upp till 1296 MHz.

Bokningar och planerat klubbjubileum
Stugan i Morokulien var bokad denna helg, men den bokningen återkallades. Den 18 september är den bokad av radioamatörer från Holland. I höst har de berörda radioklubbarna på båda sidor om riksgränsen också planerat att gemensamt jubileum. Mycket arbete återstår innan de planeringarna kan förverkligas.

Morokulien — Innan björken föll

Masten till amatlörradiostationen i Morokulien bröts av på två ställen under  stormen den 10 augusti  sedan en stor björk blåst av och ramlat över två staglinor. Av bilden att döma är masten en Wibe 28-280, som varit stagad på tre nivåer.  FOTO © (2015) Gunnel SM6WXL.

Etiketter: , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com