Rapport från Stavstensudden och Portabeltesten

Posted by Erik SM7DZV on 20 augusti, 2018 in Nyheter |
(2018-08-20)

QTH i lä bakom bunkern nere till höger av bilden. Antennen en ändmatad långvajer som bärs upp av draken högt uppe i skyn.
FOTO © Håkan SM6EQO

— Text och bild Håkan SM6EQO —

Som tidigare aviserats körde jag den här gången från Stavstensudden fem kilometer väster om Trelleborg. Även denna gång använde jag en ”drakantenn” d.v.s. en EFHW för 80 meter upphängd i en drake.

Om jag under våromgången hade problem med för lite vind och svårigheter att få draken att flyga hade jag den här gången precis lagom vind; 7 meter per sekund från öppet hav i söder. Draken lyfte som en raket och satt sedan som fastlimmad upp i skyn. Den rörde sig knappt i den turbulensfria vinden från havet. Den bara flög där uppe under hela testen som om den varit en fast vertikal.

Själv satt jag i lä bakom en bunker från Andra Världskriget, som är en del av den så kallade PerAlbinLinjen.

 

 

Atmosfäriska störningar på 80 meter
Av någon anledning hade jag problem med QRN på 80-metersbandet. Jag har svårt att förstå varifrån störningen kom. Det var flera hundra meter till närmaste bebyggelse. Möjligen kan det ha varit ”regn-QRN”. Det var mulet och fuktigt i luften och en liten regnskur hade dragit förbi just innan testen började. Drakantenner är känsliga för statisk elektricitet, och man bör ha ett bleeder-motstånd inkopplat till jord.  Jag hade det men det betyder inte nödvändigtvis att man blir fri från sådana störningar bara för det.

Lägre aktivetet än under våromgången
Annars förlöpte det hela som det brukar; något mindre aktivitet under höstomgången jämfört med våromgången, dock märkbart fler deltagare i år än under fjolårets höstomgång. För ovanlighetens skulle fick jag ihop fler qso:n på 80-meter än på 40-meter. Det brukar vara tvärt om. Kunde det möjligen bero på att vi hade rejält långskipp så att jag missade en del kontakter i Mellansverige?

 

Länk:
Relaterad artikel: SM6EQO: “Missa inte portabeltesten på söndag”

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com